Los Anđeles ostaje bez svog zaštitnog znaka?

Palme na ulicama Los Anđelesa najverovatnije će uskoro morati da budu zamenjene drugim drvećem, s obzirom na to da polako izumiru.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Oko 40.000 stabala uvezeno je u Los Anđeles krajem 19. i početkom 20. veka, u okviru priprema za Olimpijske igre 1932. godine.

Ovaj broj povećao se na 75.000 stabala 1990. godine, ali je u poslednjih nekoliko godina počeo znatno da opada, s obzirom na to da je palme napao južnoamerički žižak, kojem se pridružila smrtonosna vrsta gljivice Fusarium.

Palme takođe žive između 75 i 100 godina, tako da će se mnoga stabla u narednih pet godina osušiti od starosti.

Prema proceni stručnjaka, bilo bi potrebno 30 do 50 godina da se zamene sva stabla, a projekat bi zahtevao velika novčana ulaganja, pa će lokalne vlasti najverovatnije odustati od palmi i zasaditi neko drugo drveće.

Dodatni razlog za tu odluku jeste činjenica da palme zahtevaju mnogo zalivanja, a nisu mnogo efikasne u prečišćavanju vazduha i rashlađivanju grada tokom letnjih meseci, prenosi Lounli planet.

Pretpostavlja se da će ovo drveće ostati samo u najužem centru Los Anđelesa.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Najopasniji gradovi za bezbednost žena

Kairo je najopasnija svetska metropola za žene, dok je London najbezbedniji sudeći prema najnovijem istraživanju fondacije Tomson Rojters koje ima za cilj da utvrdi bezbednost žena u gradovima preko 10 miliona stanovnika.

Vesti sreda 18.10. 16:34 Komentara: 11
strana 1 od 983 idi na stranu