Qatar 2022 -

Ekvador

Ekvador – mladići na pogon "galebova"

Ako je Katar iznenađenje iz senke grupe A, onda je Ekvador čitavog Svetskog prvenstva. Naravno, zavisi šta očekujete od ekipe.

Izvor: B92 Ekvador
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ekvador na Mundijalu
Učešća: 3
Titule/finala: 0/0
Najveći uspeh: Osmina finala (2006)
Najviše utakmica: Edison Mendes (8)
Najbolji strelac: Agustin Delgado, Ener Valensija (3)

Niko nije video ovu južnoameričku selekciju na Svetskom prvenstvu, a stiče se utisak da ne bi bilo iznenađenje kada bi izjednačili ili nadmašili uspeh generacije sa Mundijala u Nemačkoj koja je stigla do 16 najboljih timova.

Veliki put je prošao ekvadorski fudbal koji se donekle raspao posle neuspešnih kvalifikacija za prošlu planetarnu smotru, ali sa pojavom velikog broja mladih i talentovanih igrača ponovo postoji razlog za optimizam.

Za to treba da zahvale aregentinskom stručnjaku Gustavu Alfaru koji je preuzeo ekipu u ne baš najboljem trenutku i nije se plašio da pruži priliku mlađim fudbalerima.

Ekvadorci su bili omladinski šampioni Južne Amerike pre tri godine i sada ta generacija predvođena sjajnim odnosom prema mladima tamošnjeg Independijentea donosi rezultate.

Ekipa je sjajna u tranziciji i pozicionira se visoko. "Srce" tima je Mojzes Kaisedo, igrač Brajtona, dok je njegov saigrač među "galebovima" Pervis Estupinjan glavni i odgovorni za proboje po levoj strani terena.

Na njima je da otvore Mundijal protiv domaćina Katara, koji će sigurno pokušati da iskoristi njihove slabosti na dve pozicije – golman i napadač.

Raspored
20. novembar, 17.00 Katar – Ekvador
25. novembar, 17.00 Holandija – Ekvador
29. novembar, 16.00 Ekvador – Senegal

Grafika: SofaScore
Grafika: SofaScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Grupa A: Holandija favorit na staru slavu

Uz grupu D možda i najslabija na ovom šampionatu.

Izvor: B92 Holandija, Katar, Ekvador, Senegal
Podeli

Na papiru su Holanđani favoriti, ali je njihova realnost takva da eliminacija već u prvoj fazi takmičenja ne bi bila iznenađenje.

Senegalci su aktuelni šampioni Afrike, Ekvador je jedna od najmlađih selekcija željna dokazivanja, dok je Katar domaćin i kao takvog ga ne treba otpisivati.

Upravo će poslednje dve pomenute selekcije prve istrčati na teren. Katar i Ekvador će mečom na "Al Bait" stadionu 20. novembra od 17 časova označiti start.

Ova grupa ukršta sa grupom B gde su Engleska, SAD, Vels i Iran.

Detaljnije o timovima iz grupe C možete čitati u posebnim tekstovima:

* Holandija
* Senegal
* Ekvador
* Katar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.