Qatar 2022 -

Meksiko

Meksiko – ponovo kraj u osmini finala?

Fudbaleri Meksika će na Svetskom prvenstvu u Kataru pokušati da prekinu donekle prokletstvo, zavisi kako se na to posmatra.

Meksiko
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Meksiko na Mundijalu
Učešća: 16
Titule/finala: 0/0
Najveći uspeh: Četvrtfinale (1970, 1986)
Najviše nastupa: Rafael Markes (19)
Najbolji strelac: Luis Ernandes, Havijer Ernandes (4)

Svakako da je veliki uspeh činjenica da su na prethodnih sedam Mundijala uspeli da izbore osminu finala i plasman među 16 najboljih, ali ono što nije dobro jeste što su svaki put upravo tu i ispali.

Dakle, od 1986. godine Meksiko je doživeo sedam poraza u sedam mečeva te faze turnira. Poslednji put su u četvrtfinale prošli pomenute godine kada su ujedno poslednji put bili domaćini planetarne smotre.

Ipak, mogu se smatrati srećnim ako im to ponovo uspe. Ne samo zbog težine grupe, već i činjenicom da malo ko u domovini očekuje puno od selekcije Herarda Martina. "Tata" je fenomenalno započeo svoj selektorski mandat osvajanjem Zlatnog kupa pre tri godine pobedom u finalu protiv SAD, ali upravo mu je najveći rival umalo došao "glave".

Prošle godine je tri puta doživeo poraz od severnog suseda, zbog čega je meksička javnost izuzetno pesimistički nastrojena pred put u Katar.

Nekadašnji trener Barselone preferira 4-3-3 formaciju, gde bi najistureniji trebalo da bude Raul Himenes. Napadač Vulverhemptona je bio van terena skoro godinu dana nakon preloma lobanje i još uvek nije na starom nivou, dok je Hesus Korona tri meseca pre Mundijala doživeo prelom zgloba i pitanje je da li ćemo ga uopšte gledati.

Tim je sve stariji i srž je sačinjena od igrača koji su svi oko 30 godina starosti, tako da će sve probleme Meksika morati da reši upravo jedan veteran – Giljermo Očoa, specijalista za Svetska prvenstva.

Raspored:
22. novembar, 17.00 Meksiko – Poljska
26. novembar, 20.00 Argentina – Meksiko
30. novembar, 20.00 Saudijska Arabija – Meksiko

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Grupa C: Trka utroje

Argentinu vežu lepa sećanja za Meksiko. Upravo su tamo osvojili poslednje Svetsko prvenstvo pre 36 godina.

Poljska, Argentina, Meksiko, Saudijska Arabija
Podeli

Selekcija te zemlje će u Kataru pokušati da im produži taj "post". Meksikanci su upravo na planetarnim smotrama u domovini ostvarili i najveće uspehe – dva treća mesta 1970 i 1986. godine.

Daleko od toga da će trka u ovoj grupi biti udvoje s obzirom na prisutnost Poljaka, a za očekivati je da sve tri ekipe lako uzmu čitav plen protiv Saudijske Arabije koja je autsajder.

Sigurno je da će svi želeti prvo mesto, a s obzirom na to da ukrštaju sa grupom D gde je aktuelni šampion Francuska zajedno sa Danskom, Australijom i Tunisom i za očekivati je da i "trikolori" završe na vrhu.

Detaljnije o timovima iz grupe C možete čitati u posebnim tekstovima:

* Argentina
* Meksiko
* Poljska
* Saudijska Arabija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.