Upoznajte koncept E1 iz 1991, preteču modernog BMW-a i3

Bavarski proizvođač podseća nas na jedan od električnih prototipova koji su utrli put savremenom BMW modelu na struju.

Podeli

Zaboravljeni koncept: Električni BMW iz 1972.

Poput drugih nemačkih proizvođača automobila, i BMW danas ubrzano radi na razvoju novih električnih modela koji treba da u budućnosti odmene konvencionalne automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

I dok je kompanija prve korake ka elektrifikaciji svojih vozila načinila još 1972, kada je u okviru Olimpijskih igara u Minhenu promovisan električni BMW 1602, značajan napredak postignut je dve decenije kasnije, konceptom E1.

Ovaj elektroautomobil, koji se iz današnje perspektive može smatrati pretečom BMW-a i3, imao je za svoje vreme izvanrednu autonomiju u vožnji od oko 200 km, dok je maksimalna brzina iznosila 120 km/h.

U izradi karoserije korišćen je aluminijum, a BMW E1 mogao je da preveze 4 odrasle osobe.

Poput savremenog i3, i E1 je bio zamišljen kao pre svega gradski električni automobil, sa relativno malim spoljnim dimenzijama i maksimalno iskorišćenim prostorom u kabini za smeštaj putnika.

Kako bi se kompenzovala dodatna masa pogonskih baterija, konstruktori su znatno olakšali karoseriju koristeći u velikoj meri aluminijum, a spoljašnji paneli napravljeni su od kombinacije platsičnih materijala i aluminijuma

Prvi potpuno funkcionalni prototip predstavljen je 1991. godine, ali BMW E1 nije bio razvijen sa idejom da uđe u serijsku proizvodnju, već je cilj kompanije bio da pokaže svetu svoja tadašnja dostignuća u oblasti razvoja automobila na električni pogon.

Pogledajte video:

Aktuelno

Daimler iznajmio, pa rastavio Teslu X zbog špijunaže?

Nije neuobičajeno da auto-kompanije kupe nov automobil konkurentskog proizvođača, kako bi ispitali tehnologije i sisteme koje koriste tržišni rivali, i nakon toga unapredili sopstveni model, ili barem uporedili svoj proizvod sa suparničkim. Vlasnik marke Mercedes, nemački Daimler odlučio se za prečicu – iznajmio je u rent-a-car agenciji automobil koji želi da istraži i navodno ga potpuno rasklopio i podvrgao ekstremnim testovima.

Aktuelno sreda 6.12. 12:20 Komentara: 49
strana 1 od 276 idi na stranu