Koji gradovi i zemlje proteruju benzince i dizelaše

U posledne vreme sve više država i metropola iz Evrope i Amerike najavljuju da će zabraniti kretanje postojećih ili prodaju novih automobila sa benzinskim i dizel motorima.

Podeli

Među njima su i dve velike evropske zemlje – Velika Britanija i Francuska. Obe države planiraju da zabrane automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2040. godine.

Holandija je takođe nedavno najavila da posle 2030. sva nova vozila koja se prodaju na tom tržištu moraju da imaju nultu emisiju štetnih gasova, što praktično znači da Holanđani za samo 13 godina više neće moći da kupuju nove modele koje pogone benzinski i dizel motori.

Nešto severnije na evropskom kontinentu, u Norveškoj, isti cilj žele da postignu 5 godina ranije, pa planiraju da već 2025. obustave prodaju novih automobila sa benzinskim i dizel agregatima.

Norveška je inače evropski lider po prodaji i broju električnih vozila po glavi stanovnika, zahvaljujući mnogim pogodnostima na koje mogu da računaju vlasnici automobila na struju, ali i merama destimulacije u vidu visokih poreza i taksi kada je reč o kupovini modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Evropske države nisu jedine koje pokušavaju da se izbore sa zagađenjem iz izduvnih sistema savremenih automobil koji kao gorivo koriste naftne derivate.

Kina, koja već godinama beleži najveći rast prodaje novih automobila u svetu, ali koja ujedno ima velike probleme sa zagađenjem vazduha u velikim gradovima, planira slične mere kao pomenute zemlje sa Starog kontinenta.

Indija je još jedno ogromno brzorastuće automobilsko tržište u Aziji, a vlasti ove države takođe žele da od 2030. svi novi automobili koji se prodaju u toj zemlji budu na električni pogon.

Ne planiraju samo države da sprovedu mere kojima se ograničava ili ukida mogućnost korišćenja i prodaje benzinaca i dizelaša.

Mnogi veliki svetski gradovi takođe žele da njihove ulice budu zdravije mesto za život građana zahvaljujući smanjenju emisije štetnih izduvnih gasova koje proizvode savremeni automobili.

Mađu njima su metropole kao što su Pariz, Madrid, Atina, ali i Meksiko Siti, koje nameravaju da zabrane kretanje automobila sa dizel motorima do 2025. godine.

Američka savezna država Kalifornija, koja u SAD prednjači po broju električnih i hibridnih automobila na putevima, takođe je nedavno najavila da razmatra zabranu vozila sa benzinskim i dizel motorima, mada se to kosi sa planovima aktuelne savezne administracije.

Aktuelno

Legenda nastavlja da živi: Mercedes G klase za 2018.

Nakon niza "tizera" i fotografija koje su "procurile" na Internet, nemački proizvođač je i zvanično predstavio novu G klasu. Iako se na prvi pogled vozilo spolja ne razlikuje od aktuelnog modela, novi Mercedesov terenac je znatno modernizovan i ima više prostora u putničkoj kabini.

Aktuelno ponedeljak 15.01. 09:11 Komentara: 24
strana 1 od 279 idi na stranu