Akvaplaning postaje prošlost? VIDEO

Prema statističkim podacima, akvaplaning uzrokuje desetine hiljada saobraćajnih nesreća godišnje, često sa ljudskim žrtvama.

Izvor: B92, Jutarnji list, Autoklub.hr
Podeli
Foto: B92/NP
Foto: B92/NP

Akvaplaning i druge zamke vožnje po kiši

Poznata dizajnerska kuća Italdesign, nedavno je počela da se bavi i bezbednošću saobraćaja. U saradnji sa kompanijama Bosch i Easyrain, Italijani razvijaju inovativan sistem kontrole proklizavanja na mokrim podlogama koji bi pojave poput akvaplaninga mogao da pošalje u prošlost.

Prema statističkim podacima ova opasna pojava, kad se na asfaltu nađe velika količina vode i kad upravljanje postaje nemoguće, uzrokuje desetine hiljada saobraćajnih nezgoda godišnje, neretko sa ljudskim žrtvama.

Inventivan sistem Aquaplaning Intelligent System (AIS) koji je osmislila kompanija Easyrain sastoji se od senzora i softverskog rešenja, koji su povezani u sistem kreiran da prepozna opasnost od akvaplaninga pre nego što do njega i dođe.

Foto: Italdesign/Bosch/Easyrain
Foto: Italdesign/Bosch/Easyrain

Sistem funkcioniše tako da kad prepozna potencijalnu opasnost od akvaplaninga u deliću sekunde oslobodi mlaz vode ispred prednjih točkova, koji pomaže u "razbijanju" sloja vode na podlozi i tako sprečava gubitak kontakta točkova sa asfaltom.

S obzirom na to da višak vode sa podloge već ukloni samo prijanjanje guma, mlaz vode dolazi kao pomoć i vozač lakše zadržava kontrolu nad vozilom.

U videu možete pogledati koliki je uticaj takvog sistema u slučajevima kada dolazi do akvaplaninga:

Prema izvorima iz kompanije Easyrain još nema naznaka kada bi ovaj sistem mogao da počne da se ugrađuje u automobile, ali su naglasili da će biti kompatibilan sa svim vrstama automobila, od onih iz uobičajenih klasa, do automobila visokih performansi i električnih modela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu