1. Kao prvo Huinday NEXO se već unazad 2 godine vozi po USA i najviše u LA zbog H2 stanica.Korejanci su ovu tehnologiju razvijali više od 20 god.
  (BMX, 12. avgust 2022 13:33)
  Koju tehnologiju? U tekstu, a i mom komentaru se govori o SUS motoru na vodonik. Električni automobili sa vodoničnim gorivnim ćelijama (kakav je i Nexo, Mirai, BMW...) su sasvim drugo i imaju sasvim drugačije prednosti i slabosti. Uskoro će biti pun vek od izuma vodoničnih gorivnih ćelija, a slabosti i dalje nisu uklonjene. Komično je govoriti o H-FCEV kao "novoj tehnologiji", to je novost samo za vas koji ionako ne razumete o čemu se govori u onome što vam Google izbaci.
  Automobil sa vodoničnim SUS motorom NE POSTOJI jer ne postoji takav komercijalni motor! Eksperimentisano je sa keramiziranim metalom, neuspešno. Ne postoji metal koji trajno može da izdrži takvu temperaturu klipa, cilindra, ventila. I ovaj izraelske kompanije, "linearni generator" je vrlo sigurno hoax jer ni u čemu ne otklanja osnovni problem zbog kog vodonični SUS motor do sada nije mogao da se napravi. Efikasnost takve kombinacije "jednoklipnog" (zapravo dvoklipnog) motora i linearnog (!) generatora može da bude samo još mnogo manja od klasičnog benzinskog ili dizela. A NOx problem koji sam spomenuo (oni ne pominju) i dalje ostaje nerešiv i za takvu "revolucionarnu" konstrukciju.

  O tome zašto će napredak gorivnih ćelija uvek kaskati za baterijama nema prostora, a i već sam puno puta. Vodonik je najmanje trostruko ćorsokak.
  (Joca, 13. avgust 2022 14:46)

  # Link komentara

 2. Vodonik nije ekološki čisto gorivo, jer se po prihvatljivim cenema dobija samo iz fosilnih goriva. Elektroliza je preskupa. Automobil na zemni gas je ekološki prihvatljiviji od automobila na vodonik koji se dobija iz uglja. Skladištenje i transport vodonika je opasan i skup, zato što zahteva specijalne rezervoare i izuzetno je zapaljiv. Konačno, mi smo na pragu nove revolucije u transportu (TaaS, transport kao servis), gde će nas razvoziti pametni automobili. Zamislite Uber servis, ali bez vozača. Naručite automobil, on dođe i odveze vas gde treba. Nakon toga ide da vozi druge mušterije. Sam odlazi da se napuni (ili da mu se zamene baterije), ne zauzima parking. Automobile će voziti zaljubljenici. Od kraja drugog svetskoga rata pa na ovamo, nije bila manja zainteresovanost među mladima u Americi da polože vozački ispit. To je bilo nešto što se smatralo normalnim, za 6 naučiš da pišeš a sa 16 da voziš. Više nije tako.
  (Zok1, 13. avgust 2022 03:29)

  # Link komentara

 3. Naravno da će Mask hvaliti električne, a kuditi vodonične automobile. A ot kuda struja za punjenje baterija?!
  (Mihailo, 11. avgust 2022 19:52)

  Od sunca Srbine. Sva energija na zemlji dolazi od sunca Srbine.
  (Goxy, 12. avgust 2022 09:19)

  Plima/oseka su processi izazvani gravitacionim silama. Kolicina potencijalne energije je ogromna, ali nazalost covecanstvo nema dovoljno jeftinu tehnologiju da masovnije koristi tu energiju. Sto je najveca prednost ne zavisi od oblacnosti, doba dana i godisnjeg doba.

  Na kraju krajeva samo je pitanje vremena.
  (General, 12. avgust 2022 22:01)

  # Link komentara

 4. Sad, ako su slagali Reno i Tojota, to ne znači da lažu i ovi iz nikadčuo izraelske "kompanije"... ali "ko se opeče i u jogurt duva". Toliko smo već puta čitali o revolucionarnim motorima na vodonik, ma i na vodu, da naprosto normalan čovek mora da bude jako, jako oprezan. Bojim se da se ni ja ne bih "kladio na njih".
  (Joca, 11. avgust 2022 19:36)

  Kao prvo Huinday NEXO se već unazad 2 godine vozi po USA i najviše u LA zbog H2 stanica.Korejanci su ovu tehnologiju razvijali više od 20 god.
  Kao drugo, BMW je najveći zagovornik ove tehnologije i radi na njoj takpđe već više od 20 godina, ne prijavljuje svoje rezultate već hoće da bude 100% siguran da može da je upotrebi zbog mreže snabdevanja H2.

  Kao treće problem, najveći problem ove tehnologije nije motor već snabdevanje, skladištenje i punjenje.
  (BMX, 12. avgust 2022 13:33)

  # Link komentara

 5. Sva energija na zemlji dolazi od sunca Srbine.
  (Goxy, 12. avgust 2022 09:19)
  Geotermalna i nuklearna ne, bar ne od ovog Sunca ili bar ne znamo od kog sunca.
  (Bumbar, 12. avgust 2022 11:38)

  # Link komentara

 6. @
  Vodonik je idealno gorivo. Neupućen sam koliko je energije potrebno za dobijanje vodonika. Voleo bih da mi neko to pojasni, ukoliko iko zna.
  Hvala,
  (tRupe, 11. avgust 2022 20:14)

  Neupucen sam takodje, ali sam procitao interesantan clanak o tome.

  Ako se radi elektroliza, tj ako se vadi iz vode - proces je spor, pa samim tim i skup, odnosno potrebna je prilicno velika skalamerija, plus dosta energije da se izvuce, ukoliko zelis da imas ozbiljne kolicine.

  Problem br dva je taj sto postoji proces gde se sa malo energije izvlaci vodonik, a taj problem su nafta i gas. Izvuci vodonik iz ugljovodonika (kao sto su nafta i gas) je mnoho jeftiniji proces, pa postoji zabrinutost da mnogi ne bi pravili problem “odakle nam vodonik” i da nam ne bi doneo nista dobro.

  Slicno kao sto u Srbiji EV ide mahom “na ugalj”, dakle nema previse ekoloskog smisla dok se ne razradi solar, hidro, vetrenjace itd, tako i vodonik nema smisla dok se ne odabere ispravan proces kako se izvlaci.
  (Djorke, 12. avgust 2022 10:58)

  # Link komentara

 7. Tojota vec neko vreme prodaje serijski jedan svoj model u kome vodonik reakcijom proizvodi struju za pogonjenje elektro motora. Model se zove Mirai.
  (Milutin, 12. avgust 2022 09:31)

  # Link komentara

 8. Naravno da će Mask hvaliti električne, a kuditi vodonične automobile. A ot kuda struja za punjenje baterija?!
  (Mihailo, 11. avgust 2022 19:52)

  Od sunca Srbine. Sva energija na zemlji dolazi od sunca Srbine.
  (Goxy, 12. avgust 2022 09:19)

  # Link komentara

 9. Problem su rezervoari za vodonik.
  Molekul vodonika H2 je toliko mali da prolazi kroz atomsku rešetku metala i erodira je pa rezervoari imaju mali već trajanja.
  Koliko je isplativa proizvodnja vodonika?
  (Neko, 12. avgust 2022 02:53)

  # Link komentara

 10. Oni se bave biznisom i njih ne interesuje tehnoloski napredak u sluzbi ekologije i zastite planete, vec samo novac i profit. Sta se drugo i moglo ocekivati od takvih - posle njih "potop", ljudska vrsta moze i da nestane.
  (omc, 11. avgust 2022 23:40)

  # Link komentara

 11. Vodonik je idealno gorivo. Neupućen sam koliko je energije potrebno za dobijanje vodonika. Voleo bih da mi neko to pojasni, ukoliko iko zna.
  Hvala,
  (tRupe, 11. avgust 2022 20:14)

  # Link komentara

 12. Naravno da će Mask hvaliti električne, a kuditi vodonične automobile. A ot kuda struja za punjenje baterija?!
  (Mihailo, 11. avgust 2022 19:52)

  # Link komentara

 13. "Vodonik je savršeno ekološko gorivo jer je nusprodukt njegovog sagorevanja obična voda"

  Ovo je polazna i osnovna zabluda. Nusprodukt je samo voda SAMO ONDA kada vodonik sagoreva u čistom kiseoniku. Kada sagoreva u vazduhu, nusprodukt su i kancerogeni azotni oksidi i to neizbežno u većoj meri nego što je slučaj sa dizelom jer je i temperatura gorenja vodonika mnogo viša. Da bi vodonični motor bio makar i uslovno "zero emission", morao bi pored rezervoara za vodonik da ima i rezervoar za kiseonik. Bukvalno "pored" jer u automobilu ne bi mogli da budu bezbedno udaljeni. Pitanje je da li bi u kamionima pa čak i brodovima moglo bitno bezbednije.
  Bez obzira, ako bi bio realizovan bilo kakav SUS motor na vodonik, to bi predstavljalo značajan napredak i jedan novi momenat. Da podsetim, Reno i Tojota su nezavisno i prilično bombastično najavili takve svoje prototipove za maj ove godine. Baš kao što je nekada pevao Zafir: "Bio je maj, maj, maj... prošao maj". Ništa. Više niko ne spominje.

  Sad, ako su slagali Reno i Tojota, to ne znači da lažu i ovi iz nikadčuo izraelske "kompanije"... ali "ko se opeče i u jogurt duva". Toliko smo već puta čitali o revolucionarnim motorima na vodonik, ma i na vodu, da naprosto normalan čovek mora da bude jako, jako oprezan. Bojim se da se ni ja ne bih "kladio na njih".
  (Joca, 11. avgust 2022 19:36)

  # Link komentara

 14. Ovo je genijalno.
  10kg težak motor "ložen" vodonikom, sa 20 stacionarnih delova i jednim "linearnim" klipom.
  Čudno je što postoji već 8 godina a nije ušao u proizvodnju i primenu.
  (ljud, 11. avgust 2022 18:42)

  # Link komentara