Da li biste poverili robotu da parkira vaš automobil? VIDEO

Do parking mesta u Kini je veoma teško doći. Zbog prenaseljenosti mesta nema, pa se prave podzemne garaže, a parking u njima godišnje košta i do polovine cene automobila.

Izvor: B92, rts.rs
Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Glavna odlika podzemnih garaža u Kini su roboti koji umesto vas uparkiraju vaše vozilo, prenosi RTS. Dovoljno je samo da dovezete vozilo do određene platforme odakle ga preuzima robot platforma i nepogrešivo ga vodi liftovima i hodnicima do parking mesta.

Međutim, ovakve garaže su skupe za izvođenje i privilegije su samo velikih i moćnih kompanija.

"Običan vozač skoro i da nema šanse da parkira na ovakavim mestima, sve je zakupljeno nekoliko godina unapred a mesta su veoma tražena. Na primer u ugovorima o poslu ovakav parking posebna je privilegija", kaže Fu Ling, vlasnik parkinga u Pekingu.

Jedini nedostatak je u tome što, ako nešto zaboravite u kolima, morate čekati desetak minuta da biste ponovo došli do kola.

"Za sada nema rešenja. Jednostavno, neki kompromis mora da postoji. Vlasnici sve pakuju u torbe ili tašne, moraju o tome unapred da razmišljaju", navodi Fu Ling.

Ovakvi parkinzi za sada postoje u Kini i Japanu ali, kažu stručnjaci, samo je pitanje dana kada će i neka evropska metropola dobiti robotizovani podzemni parking.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu