Sajam automobila u Ženevi neizvestan i sledeće godine?

Auto-salon je ove godine otkazan zbog pandemije kronavirusa.

Podeli
Foto: Newspress
Foto: Newspress

Organizatori ovogodišnjeg Sajma automobila u Ženevi bili su prinuđeni da čitav događaj otkažu samo nekoliko dana pred otvaranje zakazano za 5. mart, a kako sada stvari stoje velika je verovatnoća da ženevskog auto-salona neće biti ni 2021. godine.

Naime, s obzirom da su pripreme za martovski sajam bile već privedene kraju, a ta manifestacija ipak nije održana, organizatori su zatražili od ženevskog kantona finansijsku pomoć kako bi pokrili gubitke koji se procenjuju na 11 miliona švajcarskih franaka (10,3 miliona evra) i počeli pripreme sledeću godinu.

Vlasti u Ženevi su predložile paket pomoći u iznosu od 16,8 miliona franaka (15,7 miliona evra), ali je Fondacija Međunarodnog sajma automobila u Ženevi, koja organizuje ovu tradicionalnu izložbu četvorotočkaša, u međuvremenu odustala od prvobitnog zahteva uz obrazloženje da su nametnuti uslovi pozajmice u suprotnosti sa statutom Fondacije.

Foto: Newspress
Foto: Newspress

"Nažalost, uslovi vezani za zajam, nisu prihvatljivi za Fondaciju. U stvari, oni su u suprotnosti sa statutom i naročito sa svrhom Fondacije koja je formirana pre više od 100 godina", navodi se u saopštenju.

Spekuliše se da su organizatori u međuvremenu dobili signale od mnogih velikih proizvođača automobila da oni ne planiraju učešće na sajmu 2021. ukoliko do njega dođe, ali da bi bili zainteresovani da se u Ženevi pojave 2022. godine.

I pre izbijanja pandemije bilo je upadljivo da auto-kompanije sve češće "preskaču" velike međunarodne izložbe četvorotočkaša, kako zbog uštede, tako i zbog smanjenog interesovanja potencijalnih kupaca koji svoje aktivnosti vezane za informisanje i kupovinu automobila "sele" na Internet.

Kriza izazvana koronavirusom samo će osnažiti ove trendove u budućnosti, pa treba očekivati da velike sajamske manifestacije počnu da menjaju svoju tradicionalnu koncepciju i prilagode je novim komunikacionim kanalima i savremenim kretanjima na automobilskom tržištu.

strana 1 od 58 idi na stranu