Zašto je Porsche Taycan najinovativniji automobil na svetu?

Sa ukupno 27 inovacija, Porsche Taycan je najznačajniji nosilac inovacija na svetskom tržištu automobila.

SN
Podeli
Photo: Porsche
Photo: Porsche

Ovo je rezultat izveštaja "AutomotiveINNOVATIONS Report" Centra za Menadžment Automotiva (Center of Automotive Management-CAM).

Naučnici instituta CAM među inovacije električnog Porschea između ostalog ubrajaju 800-V arhitekturu, dvostepeni menjač na zadnjoj osovini, visoke performanse rekuperacije do 265 kW, kao i najbolju vrednost otpora vazduha u segmentu (od 0,22).

CAM je nezavisni naučni institut za empirijsko istraživanje automobila i mobilnosti, kao i za strateško savetovanje na Višoj Ekonomskoj školi (FHDW) u Bergisch Gladbachu. Još od 2005. godine saradnici pod vođstvom prof. dr. Stefan Bratzel proveravaju inovacije proizvođača automobila širom sveta i ocenjuju ih svake godine u saradnji sa kompanijom PricewaterhouseCoopers (PwC). U 2019/20.godini ocenjeno je ukupno oko 250 serijskih vozila. Dodela nagrade će 14. jula 2020. godine u 17:00 sati biti emitovana putem livestreama.

"Veoma nas raduje što je naše prvo potpuno električno sportsko vozilo na izboru“ Automotive-INNOVATIONS-Award“ osvojilo prvo mesto. To je sjajna potvrda za inovatorsku snagu naše kompanije, kao i za pionirski duh Porschea“, rekao je Oliver Blume, predsednik Upravnog odbora Porsche AG. „Skupa sa novim timom kreirali smo novi automobil i sagradili smo potpuno novi pogon, neutralan na CO2. Tehnološki noviteti poput nagrađene 800 V- arhitekture omogućavaju kraće vreme punjenja, dok dvostepeni menjač na zadnjoj osovini omogućava jedinstven doživljaj vožnje. Narudžbine vozila kao i povratne informacije kupaca su veoma ohrabrujuće“.

Izborom za "najinovativniji model“ samo se nastavlja niz uspeha: Porsche Taycan je do sada osvojio već 40 međunarodnih nagrada, pre svega na najvećim svetskim tržištima: u Nemačkoj, SAD Velikoj Britaniji i Kini.

Ovo su neke od njih:

“World Car of the Year 2020” u kategoriji “World Performance Car” i

“World Luxury Car”: žiri World Car of the Year (WCOTY)

“Car of the Year”: magazin Top Gear (Velika Britanija)

“Game Changer of the Year”: magazin Top Gear (Velika Britanija)

“The China Green Car of the Year”: žiri Chinese Car of the Year (CCOTY)

„Das deutsche Auto des Jahres“: žiri German Car of the Year (GCOTY)

Pored ovih, Taycanu je od strane časopisa Connect dodeljena nagrada za inovacije (Nemačka).

strana 1 od 57 idi na stranu