Japanci ponovo na tronu: Toyota je najveći svetski proizvođač automobila

Toyota je u 2020. prestigla VW po prodaji vozila i posle pet godina ponovo preuzela krunu kao vodeći svetski proizvođač sa najviše prodatih automobila, nakon što je pad tražnje zbog korona pandemije snažnije pogodio nemačkog rivala.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

"Švajcarska je Balkan" – koji su najprodavaniji automobili na svetu

Toyota je saopštila da je njena globalna prodaja u 2020. na nivou cele grupe pala za 11,3 odsto, na 9,528 miliona vozila, dok je Volkswagen grupa zabeležila pad od 15,2 procenta i isporučila 9,305 miliona automobila, izveštava Rojters.

Proizvođače automobila širom sveta teško su pogodile korona mere ograničenja uvedene širom sveta, koje su primorale auto-kompanije da smanje ili na neko vreme obustave proizvodnju u pojedinim pogonima.

Toyota je, međutim, bolje prebrodila pandemiju delimično zato što je Japan, odnosno njeno domaće tržište, kao i azijski region generalno bio manje pogođen nego Evropa i Sjedinjene Države.

Budući da se potražnja za automobilima oporavlja, naročito u Kini, Toyota, Volkswagen i drugi proizvođači utrkuju se da prigrabe što veći tržišni udeo u rastućem segmentu elektrifikovanih vozila (hibridnih i potpuno električnih automobila).

Toyota je navela da je udeo elektrifikovanih vozila (hibrida) koje je prodala prošle godine porastao na 23 posto njene ukupne prodaje, sa 20 procenata koliko je iznosio u 2019. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu