Novi Fiat Panda stiže sledeće godine, praviće se u Srbiji, Brazilu i Maroku

Nova generacija popularnog gradskog "mališana" dobija električni pogon i prelazi u klasu iznad.

Izvor: B92
Podeli
Nova Panda će dizajnom podsećati na koncept Fiat Centoventi (Foto: Fiat)
Nova Panda će dizajnom podsećati na koncept Fiat Centoventi (Foto: Fiat)

Budući Fiatov krosover B segmenta, nova Panda, biće lansiran 2024. godine. Ovaj model dužine oko 4 metra, sa dizajnom koji podseća na koncept Fiat Centoventi iz 2019, igra ključnu ulogu u strategiji proizvođača iz Torina da zadrži svoje istaknuto mesto na globalnom automobilskom tržištu malih gradskih vozila.

Ovaj model će biti prisutan u zemljama širom sveta, sa prodajom i proizvodnjom na različitim kontinentima, pišu specijalizovani italijanski sajtovi.

Torinsko izdanje časopisa Corriere della Sera izveštava da Fiat neće proizvoditi novu Pandu u Italiji. Međutim, aktuelna generacija sa SUS motorom nastaviće da se pravi u Italiji sve do kraja 2026. godine, u zavisnosti od stupanja na snagu Euro 7 standarda.

Fiat planira da aktuelnu Pandu nastavi da pravi u Italiji do 2026. verovatno pod imenom Pandina (Foto: Fiat)
Fiat planira da aktuelnu Pandu nastavi da pravi u Italiji do 2026. verovatno pod imenom Pandina (Foto: Fiat)

Zanimljivo je da je Stellantis nedavno zaštitio ime "Pandina" kako bi se sadašnja Panda razlikovala od novog modela, navode italijanski mediji.

Nova Panda će se proizvoditi u Srbiji, Brazilu i Maroku. Stellantisova fabrika u Kragujevcu, Srbija, gde se do prošle godine proizvodio Fiat 500L, praviće novi model počevši od 2024. godine.

U Brazilu, Fiatova fabrika Betim, koja već proizvodi različite modele za Latinsku Ameriku, dodaće ovaj automobil u svoju proizvodnu liniju. U Latinskoj Americi automobil bi mogao dobiti drugačije ime, verovatno New Fiat Argo.

Fiat Topolino iz 2023. (Foto: Fiat)
Fiat Topolino iz 2023. (Foto: Fiat)

Fabrika Kenitra u Maroku, gde se trenutno proizvode električni mikro automobili Fiat Topolino i Citroen Ami, pored nove Pande (2024.) počeće da proizvodi i novi Fiat Multipla 2025.

Italijanski mediji očekuju da će nova Panda verovatno ostati veoma popularna u regionu, zahvaljujući povoljnim cenama. Očekuje se da će hibridna verzija startovati ispod 15.000 evra, električna sa dometom od 200 km ispod 20.000 evra, a verzija sa autonomijom od 320 km ispod 23.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu