Nova Škoda Superb: Proizvodnja krenula u Bratislavi

Četiri nedelje nakon svetske premijere nedaleko od Praga, Škoda Auto je započela proizvodnju četvrte generacije modela Superb u fabrici brenda Volkswagen u Bratislavi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Škoda/Promo
Foto: Škoda/Promo

Svetska premijera: Nova Škoda Superb FOTO/VIDEO

Odluka o proizvodnji četvrte generacije modela Superb u Bratislavi objavljena je u novembru 2020, a iz Škode kažu da je taj potez deo Beta+ projekta, usmerenog na povećanje sinergije u proizvodnoj mreži i dalje povećanje efikasnosti.

Škoda Auto je bila odgovorna za celokupni razvoj modela Škoda Superb i Volkswagen Passat, koji će se proizvoditi na istoj proizvodnoj liniji.

Proizvodnja modela Škoda Superb u Slovačkoj počinje sa delovima karoserije, od kojih se mnogi presuju u Bratislavi i zatim transportuju u novu radionicu za karoseriju. Hala je bila prazna i potpuno je preuređena u sklopu projekta Beta+.

"Montažna traka, na kojoj su novi modeli integrisani u postojeće proizvodne linije za vozila Volkswagen i Škoda, pre se nije koristila za plug-in hibridne modele. Obnova hale za montažu uključivala je instalaciju opreme za automatizaciju i tehnologije rukovanja, sistema industrijskih kamera i dalja ažuriranja na montažnoj traci", rekli su iz Škode, dodajući da je sektor za lakiranje u fabrici u Bratislavi takođe prošao kroz značajne promene.

Novi dizajnerski jezik za Superb i raznovrsni pogonski sklopovi

Proizvodnja četvrte generacije modela Škoda Superb kreće sa varijantom Combi, nakon čega sledi hečbek koji je najavljen za prvu polovinu 2024. godine.

Raspon modernih i efikasnih pogonskih sklopova uključuje tri benzinska motora izlazne snage od 110 kW (150 KS) do 195 kW (265 KS) i dva dizelska motora snage 110 kW (150 KS) i 142 kW (193 KS).

Uz to, linija uključuje novi plug-in hibrid, ekskluzivno za Combi verziju, s čisto električnim dometom od preko 100 km, kao i blagu hibridnu verziju – prvu u seriji Superb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu