Auto-test: Mazda 6 – tihi ulazak u društvo najboljih

Opremljenija u startu, sa kvalitetnijim materijalima i motorima veće zapremine: da li je Mazda već pretekla nemačku konkurenciju?

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4870/1840/1450 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2830 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4870/1840/1450 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2830 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Auto magazin test tim; Izvor - Auto magazin; Foto - Auto magazin

Treća generacija Mazde 6 već je sedam godina na tržištu.

Za to vreme Mazda je postala pravi autoritet ne samo po pitanju izuzetno uspelog dizajna već i u pogledu inženjeringa, tačnije, motora.

Mazda 6 CD184 AT: zapremina 2191 ccm; 135 kW (184 KS) pri 4500 o/min; maks. o. mom. 445 Nm pri 2000 o/min
Mazda 6 CD184 AT: zapremina 2191 ccm; 135 kW (184 KS) pri 4500 o/min; maks. o. mom. 445 Nm pri 2000 o/min

Umesto da smanjuje radnu zapreminu, Mazda je povećava, pa dvolitarski benzinci troše kao dizelaši i usput mogu da se pohvale takvom krivom obrtnog momenta i snage da im turbo i ne treba.

Pokazalo se da su i dizelaši sjajni, baš kao i benzinci. I ovde Mazda povećava zapreminu; iako je relativno skoro predstavljen, 1.5 sada ima zapreminu od 1.8 litara, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Ovog puta, predstavljamo vam najnovije izdanje limuzine Mazda 6 i 2.2 dizelaš u najjačoj verziji od 184 konjske snage.

Pokazalo se da na našem tržištu „šesticu“ vrlo često kupuju ljudi koji jednostavno ne žele da se ističu nekim od nemačkih premijum brendova, pa se radije opredeljuju za Mazdu 6 u najvišem paketu opreme. U tom smislu nije problematična ni zapremina 2.2 dizelaša.

Drugi po redu redizajn doneo je velike izmene u percepciji doživljenog kvaliteta. Desilo se to da razlike između Mazde i premijum proizvođača gotovo da i nema. Bar se na test primerku ne vidi.

Kod Mazde i dalje nema šta da se doplati, za razliku od ovih drugih kod kojih ne bi trebalo da ulazite u salon ako nemate da dodate bar još 20 posto od cene za dodatnu opremu.

Ovde su paketi opreme fiksni, a jedino što možete da doplatite jeste posebna metalik boja.

Znali smo da je Mazda u redizajnu „šestice“ napravila velike izmene, ali ovo što smo doživeli na prvo otvaranje vrata zaista nismo očekivali. Kao prvo, kompletan enterijer je u specifičnoj elegantnoj braon boji koja je vrlo unikatna na tržištu.

Drugo, materijali su potpuno neočekivano dobro uklopljeni sa aplikacijama od „zen“ drveta. Verovali ili ne, ovo je pravo drvo! Na komandnoj tabli celom širinom postavljena je specifična vrsta alkantare sa štepom, baš kao i u tapacirunzima prednjih i zadnjih vrata.

Izgleda kao brušena koža a po atmosferi koju stvara, unutrašnjost Mazde 6 deluje čak otmenije i sofisticiranije od modela čuvene nemačke trojke.

Nije lako reći ovako nešto, međutim opšti utisak je zaista iznenađujući. Tome u prilog idu i pažljivo odabrani detalji od mat aluminijuma.

Na primer, nalaze se u vratima, razdvajajući površine pod alkantarom od drvenih lajsni; ručice za otvaranje vrata su takođe od ovog materijala, kao i luksuzne lajsne postavljene neposredno iznad džepova u naslonima sedišta.

Ista je priča i sa prekidačima za električno pomeranje sedišta.

Aluminijumom su obloženi i svi okrugli prekidači, odnosno potenciometri. Sve navedeno je deo „takumi plus“ paketa opreme koji je pozicioniran iznad doskorašnjeg maksimuma – „revolušn top“.

Standard su kožna sedišta sa elektropodešavanjem, s tim što vozačevo ima i memorije.

Ono što je velika novina jeste uvođenje opcije hlađenja u prednja sedišta. Grejanje se podrazumeva, kao i grejač volana. Drugim rečima, uz stakleni krovni otvor, sa Mazdom 6 ste spremni za sve sezone.

Još jedna velika novina je promena koncepta hed-ap displeja. Više se ne projektuje na komad pleksiglasa već direktno na vetrobransko staklo.

Na taj način je pozicija projekcije dosta viša, pa je samim tim i bezbednost veća jer gledate baš tamo gde treba – na put.

Mazda je na dobrom putu da uvede poluautonomnu vožnju, koja u nekom obliku već postoji.

Asistencija za prevenciju nenamernog napuštanja saobraćajne trake interveniše tako što se volan sam koriguje u slučaju približavanja liniji i vraća auto u sredinu.

Adaptivni radarski tempomat je dobio još jednu funkciju; ako se vaša Mazda automatski zaustavi u koloni, od sada će sama i krenuti iz stanja mirovanja kada se auto ispred pomeri. Prilično zgodno u stani-kreni vožnji...

Motor je u potpunosti prilagođen novim Euro 6d-Temp standardima. Po WLTP realnijim ciklusima merenja potrošnje fabrika je deklarisala 5,9 l/100 km po gradu.

Nismo uspeli da postignemo tu cifru, iako nije bio nikakav problem da prosek spustimo ispod sedam litara. Doduše, ovde se pre radi o čvrstini karaktera. Jer, nije lako biti nežan sa papučicom gasa.

Jednom kada osetite kako motor reaguje, povratka na laganu vožnju nema. Potpuno neočekivano, Mazda 6 se ponaša kao da ima mnogo više snage i to u situacijama u kojima se to od nje ne očekuje.

Na primer, vozite konstantnom brzinom od 80 km/h, naglo dodate gas i auto toliko silovito povuče da bukvalno osetite kako se „devetnaestice“ muče da prenesu toliku snagu na podlogu.

U odnosu na prethodne serije pre redizajna, motor je očigledno dobio mnogo više od pukih devet „konja“ razlike.

Prtljažnik: 480 litara
Prtljažnik: 480 litara

Za „čitanje misli“ vozaču „kriv“ je i fantastični automatski menjač. Bez obzira na to što ima šest brzina, Japanci su tačno znali šta rade, pa motor momentalno daje svoj maksimum u kom god da ste režimu obrtaja.

Što na umu, to na drumu: nema problem ni sa 1000 o/min, kao ni sa izuzetno velikim putnim brzinama.

Jednostavno, nema nikakvog „razmišljanja“ i odugovlačenja sa reakcijom. Ovakva isporuka obrtnog momenta i brzina reakcije je nešto čime vrlo malo modernih dizelaša može da se pohvali.

Mazda je tiho ali zasluženo ušla u sam premijum rang automobila, do sada rezervisan pre svega za nemačke marke. Sigurni smo da po kvalitetu ni malo ne zaostaje za daleko skupljim, ponekad bezrazložno prepotentnim konkurentima.

Jednostavno, nova Mazda 6 je udobna, kvalitetna i ubedljiva, što je čini jednim od najboljih automobila uopšte koji smo testirali ove godine.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Mazda 6 CD184 AT Takumi Plus - specifikacije:

zapremina motora 2191 ccm
snaga 135 kW (184 KS) pri 4500 o/min
maks. o. moment 445 Nm pri 2000 o/min
menjač automatski, 6 stepeni
dimenzije D/Š/V 4870/1840/1450 mm
međuos. rastojanje 2830 mm
prtljažnik 480 l
rezervoar 62,2 l
masa 1561 l
pneumatici 225/45 R19
maks. brzina 220 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,0 s
potrošnja 5,1/4,5/5,9 l/100 km
emisija CO2 133 g/km
Cena testiranog vozila 37.390 evra sa PDV-om

strana 1 od 3 idi na stranu