BBC na srpskom - B92

Rusija i pucnjava na fakultetu: Šta znamo do sada

Navodi se da je ubica imao pušku. U napadu je jedna osoba poginula, tri su povređene, a napadač je izvršio samoubistvo.

Izvor: BBC
Podeli

U ruskom gradu Blagoveščensku je 19-godišnji student otvorio vatru u zgradi Građevinarskog fakulteta. Jedna osoba je poginula, napadač je izvršio samoubistvo.

Kako prenosi sajt Amur-Info, napadač je bio student četvrte godine ovog fakulteta.

Očevici su čuli najmanje pet hitaca. Dva su došla iz kancelarije, još tri - iz hodnika.

Šta se dogodilo?

Oko 11 sati po lokalnom vremenu student je otvorio vatru u jednoj od zgrada univerziteta na raskrsnici ulica Krasnoarmejske i Ševčenko. Jedan od očevidaca tragedije pozvao je u pomoć pripadnike saobraćajne policije koji su patrolirali u blizini.

Kada se policija popela na drugi sprat, ugledali su studenta sa oružjem. Počeo je da puca na policiju, oni su uzvratili vatru. Mladić je usled toga blokiran u amfiteatru, a zatim je izvršio samoubistvo.

Napadač je uspeo da ubije jednog studenta i povredi troje - svi su starosti između 17 i 20 godina. Povređeni imaju više prostrelnih rana.

Prema preliminarnim podacima regionalnog šefa Ministarstva unutrašnjih poslova, uzrok napada bio je konflikt između vršnjaka. Student je ušao u učionicu za vreme predavanja i oterao profesora iz kancelarije, nakon čega je počeo da puca.

Na popularnoj aplikaciji za slanje poruka Telegramu objavljene su i druge verzije onoga što se dogodilo - student je navodno bio besan jer mu nije bilo dozvoljeno da kasni na čas. Međutim, to ne objašnjava zašto je imao oružje kod sebe i zašto je isterao profesora iz amfiteatra pre nego što je počeo da puca.

U vreme pucnjave u zgradi je bilo više od 150 ljudi. Kordon je uklonjen iz zgrade tek oko 17:30 po lokalnom vremenu (11:30 po moskovskom vremenu).

Kao što se kasnije saznalo, sigurnosni sistem u zgradi fakulteta je bio u dobrom stanju, postojalo je dugme za alarm, ali nije bilo aparata za detekciju metala.

Šta kažu očevici

Pre nego što je otvorio vatru, pretio je drugim studentima sačmaricom u toaletu, izjavio je za RIA Novosti 18-godišnji student Maksim Muratov.

"Pre nego što je počeo sa pucanjem, ja i još pet kolega smo bili u toaletu, a on mi je uperio sačmaricu u stomak. Nije pucao, a zatim nam je rekao da izađemo iz toaleta. Otrčali smo u amfiteatar, zatvorili vrata školskim klupama i pozvali policiju", rekao je Muratov.

"Lik je došao sa poluatumatskom puškom tipa Sajga, prošao pored čuvara, a zatim otišao do toaleta i tamo je napunio", rekao je jedan od očevidaca na TV kanalu 360.

Prema rečima studenata koje je citirao Port Amur, napadač je navodno ušao u salu i rekao: "Svi ste me prešli", a zatim je "počeo da puca, pogodio jednog od momaka u glavu, ranio ostale, a zatim izvršio samoubistvo" .

Očevici tragedije su rekli da je student tokom predavanja otišao do toaleta i odatle se vratio sa puškom. U amfiteatru u kojem je otvorio vatru je bilo oko 20 ljudi.

Šta se zna o napadaču

Zvanično, ime napadača još uvek nije objavljeno - objavljuju ga samo korisnici Telegrama.

Prema navodima kanala Baza, student je došao na fakultet sa poluautomatskom sačmaricom IŽ-81, koju je sakrio ispod odeće.

Navodi se da je u pitanju bila puška koja je u njegovom vlasništvu; pre nekoliko meseci je dobio dozvolu za nošenje oružja.

Svi prijatelji napadača u izjavama za različite medije ga opisuju slično: bio je miran, suzdržan, nije se sukobljavao ni sa kim.

Nije primećeno da je imao antisocijalno ponašanje i sukobe, saopštili su iz regionalnog Ministarstva prosvete.

Šta je sledeće

Istražni komitet Rusije (SKR) je podneo krivičnu prijavu za ubistvo iz huliganskih pobuda. Osoblje SKR-a ispituje studente i osoblje fakulteta. Navedeno je i da će iskusne kriminologe iz glavnog odeljenja poslati u Blagoveščensk.

SKR je saopštio da je pripandik obezbeđenja fakulteta koji je pustio studenta sa puškom u zgradu priveden zbog nepažnje. Po rečima zvaničnog predstavnika Ruske garde, Valerija Gribakina, zaposleni u privatnoj kompaniji obezbeđenja nije imao odgovarajuću dozvolu za obavljanje bezbednosnih aktivnosti.

U naredna tri dana u gradu će se otkazati sve zabavne aktivnosti. U regionalnom Ministarstvu obrazovanja rekli su da se nastava na fakultetima otkazuje do ponedeljka.

Nakon incidenta, dvoje ranjenih je operisano i nalaze se uvek su u teškom stanju, a još jedna osoba je u ozbiljnom stanju, rekao je Vladimir Dudkin, šef centra za politraumu regionalne dečje bolnice.

Posle tragedije, Odbor za bezbednost Državne dume najavio je da će sa Ruskom gardom razgovarati o pitanjima poboljšanja kvaliteta rada privatnih kompanija za obezbeđenje.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu