BBC na srpskom - B92

Žene treba da znaju koliko zarađuju muškarci sa kojima rade

Informacije o visini zarada su tajne u mnogim kompanijama.

Izvor: BBC
Podeli
Getty Images
Getty Images

Ženama bi trebalo omogućiti uvid u zarade muškaraca sa kojima rade ukoliko sumnjaju da postoji razlika u platama, navodi se u saopštenju britanske dobrotvorne organizacije.

Udruženje Foset pozvalo je britanske vlasti da promene zakone kako bi se smanjile nejednakosti u zaradama.

U međuvremenu, muškarci mogu da pomognu tako što će reći koleginicama koliko zarađuju, navode iz ovog udruženja.Direktorka Udruženja Foset Sem Smeters kaže da držanje informacijama o visini plata u tajnosti, znači da žene ne mogu da znaju da li su plaćeno jednako.

"Čak i ako sumnjaju da mušarci zarađuju više, one ne mogu ništa da urade povodom toga. Zato tražimo da se zakon promeni", kaže Smeters.

Ona kaže da ženama treba dati pravo da znaju koliko njihove kolege zarađuju, kako bi mogle da se bore protiv nejednakosti.

"Muškarci mogu da pomognu tako što će jednostavno reći koleginicama koliko zarađuju. Jednostavno je", rekla je Smeters.

Šanti Kelemen, direktorka kompanije Braun Šipli, rekla je za BBC radio 4 da treba ići na "sve ili ništa."

"Mislim da nije rešenje u tome da se ženama da mogućnost da znaju koliko kolege zarađuju. Zašto onda ne i manjinama, starijim ljudima, mladima?

"Ako bih primenjivala tako nešto, koristila bih sistem kakav je u Švedskoj gde svako može da pogleda nečiji poreski izveštaj. Stvar je u tome što će svi znati da ste gledali", kaže Kelemen.

Zakoni Velike Britanije propisuju da bi muškarci i žene trebalo da budu isto plaćeni za obavljanje jednakih poslova.

Inicijativa Udruženja Foset je stigla nakon što se Laburistička stranka obavezala da će iskoreniti nejednake plate do 2030. godine, ako pobedi na izborima.

Kako je u Srbiji?

Getty Images
Getty Images

Zakonom o zabrani diskriminacije zabranjena je i diskriminacija u oblasti rada, a zakonom je propisano i da svi imaju pravo na jednaku naknadu za rad jednake vrednosti.

Firme, međutim, nisu u obavezi da informacije o visinama plata učine dostupnim zaposlenima. U mnogim firmama, podaci o platama su tajni.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je za Blic rekla da je u državnim firmama situacija nešto drugačija jer su "plate u državnom sektoru regulisane zakonima, a svaki državni organ treba da ima informator u kom su navedene sistematizacija i visina zarada za određena radna mesta."

Oni koji sumnjaju da su diskriminisani i da primaju nižu platu iako obavljaju isti posao, mogu podneti tužbu kancelariji poverenice.

"Procedura je jednostavna, a obrazac za tužbu se može pronaći na sajtu poverenika. Postupak je potpuno besplatan, a nakon podnete tužbe donosimo mišljenje i preporuke za otklanjanje povrede prava na ravnopravnost, ukoliko se utvrdi da je postojala", rekla je ona.

"Osećam kao da su me izdali"

Kej Kolins je radila u firmi za ketering, ali joj se odnos prema poslu promenio nakon slučajnog razgovora sa kolegom u septembru 2015. godine.

Saznala je da on zarađuje 6.000 funti godišnje više nego ona, a da su pri tome na istoj poziciji - oboje su bili šefovi kuhinje.

"Tresla sam se od besa", kaže ona.

Bila je starija i iskusnija od kolege, pa je odlučila da porazgovara sa nadređenom.

Šefica joj je rekla da njen kolega ima višu platu jer ima više obaveze, iako je kolega sam rekao da nema.

On je dao otkaz, a Kej ga je dobila. Nakon višegodišnjeg sudskog procesa, dobila je kompenzaciju.

"Bilo je to mučenje, bila sam pod velikim stresom", kaže ona.

Novac koji joj je dodeljen nije bio dovoljan da pokrije troškove suđenja.

Kej uskoro puni 60 godina i kaže da se oseća izdano na kraju. Sada brine o bolesnom suprugu, ali ponekad i radi kako bi otplatila hipoteku.

"Osećam se odvratno, kao da su me izdali."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu