BBC na srpskom - B92

Marina Abramović: Kritika podeljena oko izložbe sa nagim modelima - kako proći kroz "golu kapiju", a ne stati nekome na prste

Neobična instalacija je deo retrospektive srpske umetnice Marine Abramović.

Izvor: BBC
Podeli
Oni koji posete izložbu moraju da se provlače između dvoje golih performans modela da bi ušli/David Parry/ Royal Academy of Arts
Oni koji posete izložbu moraju da se provlače između dvoje golih performans modela da bi ušli/David Parry/ Royal Academy of Arts

Posetioce nove izložbe u londonskoj Kraljevskoj akademiji moraju da se provuku između dvoje golih modela da bi ušli.

Neobična instalacija sastavni je deo retrospektive srpske performans umetnice Marine Abramović.

Postoji poseban ulaz za one kojima je neprijatno da se tiskaju između golih performera.Izložba je dobila različite prikaze kritičara - Gardijan ju je nazvao "značajnom", a Tajms je za nju napisao da je "nemilosrdna".

Ulazak između dvoje nagih performera prisiljava posetioce sa kartama u "konfrontaciju između golotinje, roda, seksualnosti i požude", rekla je šefica izložbi na Kraljevskoj akademiji Andrea Tarsija.

Ovaj neobični rad prvi put je viđen 1977. godine - postavili su ga Abramović i njen tadašnji nemački partner Ulaj.

Njih dvoje su stajali blizu jedno drugom u dovratku, primoravajući posetioce da prolaze između njih.

Telegrafov kritičar Alister Suki rekao je da je bio "suviše preokupiran da im ne stane na prste" da bi zapazio da li je osetio žmarce dok je prolazio kroz novu instalaciju u Londonu.

"Ne morate da prođete kroz 'golu kapiju'. Postoji zaobilaznica, ali to je varanje", dodala je Lora Frimen iz Tajmsa.

"Provukla sam se, uvukavši stomak, trudeći se da ne nagazim nikoga na prste ili da se ne očešem o nešto."

Marina Abramović je prva žena koja ima solo retrospektivnu izložbu u glavnom prostoru Kraljevske akademije/EPA
Marina Abramović je prva žena koja ima solo retrospektivnu izložbu u glavnom prostoru Kraljevske akademije/EPA

Retrospektiva obuhvata pola veka karijere Marine Abramović.

Ona je prva umetnica koja ima samostalnu izložbu u glavnoj galeriji Kraljevske akademije u njenoj 255-godišnjoj istoriji.

Ben Luk iz Ivning standarda dao je izložbi četiri zvezdice.

"Za promenu, ovo nije pompa. Ne mogu da zamislim bolju izložbu, naročito kad se ima u vidu da većina toga postoji samo kao dokumentacija performansa.

"Postavka ovog materijala na filmu i u fotografijama je izuzetna, a potpomognuta je sa četiri postavke uživo iz različitih perioda karijere Marine Abramović, koje ponovo izvode umetnice odobreni od Marine", napisao je ovaj novinar.

Dodao je i da "nije mogao da zamisli kako će beskrajne galerije Kraljevske akademije biti ispunjene radovima umetnice čija je praksa neizbežno uglavnom bila efemerna, kad su one uspele da progutaju i unize mnogo konvencionalnije umetnike".

"Ali nema osećaja popunjavanja prostora. Ritam je sjajan: spor je tamo gde treba da bude, prometan i bučan u pravim trenucima."

Alister Suki iz Telegrafa izrazio je u manje entuzijazma u tekstu.

U prikazu sa dve zvezdice, on je rekao: "Problem je sam rad. Ima li istaknutijeg primera umetnice koja je tokom decenija izgubila sopstveni pravac?"

"Ti performansi iz sedamdesetih i osamdesetih - mnogi od njih u saradnji sa njenim tadašnjim partnerom, nemačkim umetnikom Ulajom - i dalje deluju radikalno i hrabro, sa nečim važnim da se kaže o, na primer, složenim odnosima između muškaraca i žena ili rodnim ulogama koje nas društvo prisiljava da igramo."

Izložba je otvorena u Kraljevskoj akademiji do 1. januara/David Parry/ Royal Academy of Arts
Izložba je otvorena u Kraljevskoj akademiji do 1. januara/David Parry/ Royal Academy of Arts

&Ritualno pročišćenje, u vidu ribanja kostiju, jedan je od njenih motiva&, istakao je Telegraf/David Parry/ Royal Academy of Arts
"Ritualno pročišćenje, u vidu ribanja kostiju, jedan je od njenih motiva", istakao je Telegraf/David Parry/ Royal Academy of Arts

Suki je dodao: "Vremenom, međutim, kako je Marinu Abramović sve manje zanimala telesna izdržljivost, a sve više testiranje vlastitog uma, počela je da veruje u pompu o sebi.

"Rezultat? Narcisistička umetnost, lišena rizika, bez imalo nekadašnje rigorozne, suštinske, krvave čvrstine.

"Ritualno pročišćenje, u obliku ribanja kostiju, jedan je od njenih motiva, ali, kad se sve sabere i oduzme, Abramović je završila upravo čisteći samu sebe."

Frimen iz Tajmsa imala je slično mlake impresije, dodelivši izložbi dve zvezdice.

Napisala je da "postoje dva glavna problema sa ovom, sa stilom predstavljenom, ali na kraju nezadovoljavajućom retrospektivom."

"Prvo: mislili ste da je umetnost performansa loša? Stari video snimci nekadašnjih performansa još su gori.

"Drugo: Abramović, koja je izgradila karijeru i umetničku reputaciju čikanjem, isprobavanjem i kršenjem granica vlastite izdržljivosti, možda je tvrda kao kamen, ali ima 76 godina i počasni je kraljevski akademik, tako da njenu ulogu sada igraju sledbenici.

"Volela bih da mogu da kažem da su oni jednako neustrašivi kao original, ali tri mlade žene koje sam videla da izvode 'Impoderabiliju', 'Nagu sa kosturom' i 'Luminoznost' delovale su samosvesno i pod pritiskom.

"Dlakavo telo iz sedamdesetih više nije u modi, sada je u modi bikini depilacija. Samo to sugeriše nervozu više nego razuzdanost."

&Naga sa skeletom& jedan je od radova predstavljen na retrospektivi/David Parry/ Royal Academy of Arts
"Naga sa skeletom" jedan je od radova predstavljen na retrospektivi/David Parry/ Royal Academy of Arts

Marina Abramović, na slici sa izložbe ove nedelje, srpska je konceptualna umetnica i umetnica performansa/EPA
Marina Abramović, na slici sa izložbe ove nedelje, srpska je konceptualna umetnica i umetnica performansa/EPA

Ali Adrijan Sirl iz Gardijana bio je pozitivniji, nazvavši izložbu Marine Abramović "zastrašujućom i značajnom" u prikazu od četiri zvezdice.

"Vidimo je kako štrika, puši, drži sveću i hoda beskrajno sporo, dok nosi posudu sa mlekom", rekao je on.

"Ovde leži naga ispod skeleta u nekoj vrsti video sarkofaga, preko koga naga performerka uživo ponavlja istu pozu.

"Druge performerke rekonstruišu rane radove dok prelazimo iz prostorije u prostoriju. Ima toliko mnogo Marina ovde, ali samo je jedna Abramović, u mnogim svojim maskama."

Abramović je "zadivljujuća, neumorna, hrabra i ekstremna", napisao je on.

"Govorim kao neko ko je bio ganut njenom istrajnošću i duhom, i smejao se njenoj zajedljivoj duhovitosti, ali i kao neko ko je uživao u par njenih radionica, a pobegao sa treće", dodao je on.

"Ali koga je briga za ćiribu-ćiriba kad je ostatak njene umetnosti toliko jak?".

Pogledajte video:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 109 idi na stranu