Fokus -

Iz Telenora za B92.net: Ne rušimo nikoga, želimo sve kanale u našoj ponudi

Kategorički negiramo da naši planovi da postanemo kablovski operator imaju za cilj urušavanje bilo koga, a naročito slobodnih medija, kaže za B92.net Goran Vasić, strateški savetnik u Telenoru, govoreći o ambiciji te kompanije da uđe na tržište kablovskih operatora.

Podeli
Goran Vasić, strateški savetnik u Telenoru (foto: Telenor)
Goran Vasić, strateški savetnik u Telenoru (foto: Telenor)

"Naš cilj je da u svojoj ponudi imamo sve kanale, uključujući i N1 i Nova S. Protiv takvih, lažnih optužbi borimo se svim pravnim i zakonskim sredstvima, jer smo reputaciju kompanije pažljivo gradili tokom 15 godina poslovanja i uradićemo sve kako bismo je zaštitili. Zato smo podneli tužbe nadležnim državnim organima - da zaštitimo svoju reputaciju i sprečimo dalje nanošenja štete", rekao je on.

Kako kaže, "medijska kampanja na kanalima United Grupe po nama je, pre svega, pokušaj da se izvrši pritisak na rad Komisije i sudove i spreči ulazak još jednog konkurenta na tržište. SBB zauzima 46 odsto ovog tržišta na koje mi nismo još uvek ni ušli, te stoga ne vidimo nikakvu vezu između naših poslovnih ambicija i gušenja medijskih sloboda u Srbiji. Znate, kada kažete medijska sloboda, kada se neko poziva na njeno ugrožavanje, to nosi veliku odgovornost i takve optužbe se ozbiljno shvataju".

B92.net: Nakon mobilne telefonije i drugih usluga koje pruža, Telenor je odlučio da izađe na još jedno tržište i postane kablovski operater. Zbog čega ste doneli takvu odluku?

U pitanju je logična odluka koju smo doneli nakon detaljne analize tržišta telekomunikacija u Srbiji. Telenor je lider u mobilnoj telefoniji i ova pozicija otvorila nam je mogućnost da razmišljamo o proširenju ponude za postojeće, ali i nove korisnike.

Svuda u svetu, pa i kod nas, tržište mobilne telefonije stagnira, kako zbog pritiska lokalne konkurencije, tako i globalnih OTT provajdera, kao što su WhatApp i Viber. Zato mobilni operatori traže i ulaze u druge sfere poslovanja i rasta. U Telenoru šansu za razvoj poslovanja vidimo upravo u ulasku na tržište distribucije TV sadržaja.

B92.net: Verujete li da ima prostora i za Telenor da se uključi u tržišnu utakmicu koja je već veoma oštra i u kojoj su ulaganja dva najveća takmaca prilično velika? Kolikim udelom na tržištu biste bili zadovoljni?

Naravno da verujemo da ima prostora, detaljna analiza tržišta nam je to i pokazala. Trenutno u Srbiji postoje dva dominantna operatera sa svojim ekskluzivnim pravima. Danas, niko ne priča o samim korisnicima i šta oni u stvari žele, a mi upravo tu vidimo svoju priliku.

Imamo iskustva na zapadnim tržištima, pre svega u Češkoj Republici, tako da verujem da možemo da kreiramo ponudu koja će biti kvalitetna i koja će objediniti veći deo, ako ne i ceo postojeći sadržaj, uključujući i N1 i Arenu Sport i Sport Klub, na primer. Drugim rečima, verujemo da je tržište Srbije spremno za još jednog jakog provajdera.

B92.net: Koliko će vam novca biti potrebno da investirate u čitav projekat da bi zaživeo i kako i kada planirate da se ta investicija isplati?

Radi se o značajnoj investiciji koja potvrđuje dugoročnu strategiju PPF Grupe i Telenora u Srbiji. Verujemo da će korisnici prepoznati naše namere i kvalitet naše usluge. To je sigurno jedna od najvećih pojedinačnih investicija Telenora u poslednjih desetak godina.

Ukoliko sve bude kako treba, investiraćemo, ali i zapošljavati. Do sada smo radili samo u oblasti mobilne telefonije, sada ulazimo u potpuno ovu sferu poslovanja i sigurno je da će nam trebati nova znanja i kompetence.

B92.net: Kada je realno očekivati da čitav projekat zaživi i Telenor svoje usluge ponudi korisnicima?

Sve zavisi od toga kada ćemo dobiti regulatorna odobrenja i kada ćemo zaokružiti celokupnu ponudu. Naš cilj je da usluge lansiramo u toku ove godine. Verujemo u pravni sistem Srbije i nadamo se da Komisija za zaštitu konkurencije u sagledavanju svoje odluke neće podleći medijskim pritiscima onih koji poseduju sopstvene kanale i na taj način vrše pritisak.

Ponavljamo, u pitanju su čisto komercijalni ugovori o zakupu infrastrukture koji se kao redovna poslovna praska godinama potpisuju kako u Srbiji tako i u ostatku Evrope. Takvi ugovori ne ugrožavaju razvoj tržišta u Srbiji, naprotiv, dovode do veće konkurentnosti i teraju svakog operatera da radi na poboljšanju kvaliteta i raznovrsnosti usluga.

Pregovaramo sa svim proizvođačima i distributerima medijskog sadržaj i naravno da nam je želja da u svoju ponudu uvrstimo i TV kanale United Grupe. Već smo im dva puta uputili poziv za saradnju, i još uvek nemamo odgovor da li su spremni da nam daju sadržaj po komercijalnim uslovima.

B92.net: Nema puno onih koji već nisu korisnici nekog od postojećih distributera TV sadržaja. Na koji način planirate da ih privučete - ekskluzivnim sadržajem, nižim cenama, sinergijom usluga...

Kao što smo već naglasili, tržište distribucije sadržaja je podeljeno na dve strane, na dva distributera. Mi želimo da naša ponuda bude jedinstvena, da uključi najveći mogući izbor kanala i da tako pridobijemo korisnike.

B92.net: Da li će se i Telenor upustiti u kreiranje TV sadržaja, poput Telekoma i Junajted grupe? Upravo taj ekskluzivni sadržaj obe ove kompanije predstavljaju kao svoj najjači adut u "borbi" za korisnike.

Za sada smo doneli odluku da uđemo na tržište distribucije TV kanala, nemamo u planu kreiranje sopstvenog sadržaja.

B92.net: Vaša matična kompanija ima u iskustvo u pružanju sličnih usluga na drugim tržištima na kojima posluje. Koliko je to iskustvo značajno i koliko je uticalo na odluku da se takav projekat pokrene i u Srbiji?

Telekomunikacije i finansijski servisi dva su osnovna pravca razvoja PPF Grupe. Pozicija PPF Grupe u Češkoj i Slovačkoj u telekomunikacijama je značajna i iskustva koja crpimo odatle svakako su uticala su na našu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.