Fokus -

Kako je jedna od najbogatijih država upala u spiralu smrti

Prekinuli su im saobraćajne veze skoro onemoućili protok robe, građani se brinu jer su police u trgovinama već poluprazne... A prošlo je svega nekoliko dana od objave loših vesti.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Klizanje prema mogućoj društveno ekonomskoj spirali smrti za Katar je počelo skoro odmah nakon što je objavljena odluka Zalivskih zemalja da prekinu veze s tom državom. Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u ponedeljak su zaredom objavili prekid diplomatskih i drugih veza s Katarom koji optužuju za "pomoć terorizmu", posebno mrežama Al Kaidi, džihadističkoj grupi Islamskoj državi (IS) i Muslimanskom bratstvu.

Iako je jedna od najmanjih arapskih zemalja s oko 2,5 miliona stanovnika (90 odsto su stranci), Katar će osetiti značajne promene u snabdevanju hranom koju ta malena država uvozi. Na granicama su blokirane hiljade kamiona s hranom, a građani su već razgrabili ono što je bilo u trgovinama.

Katar je prvi svetski proizvođač i izvoznik tečnog prirodnog gasa i raspolaže trećim najvećim zalihama u svetu, raspolaže golemim bogatstvom nafte i gasa, a prihod per capita je među najvišima u svetu i teško je bilo poverovati da će ovaj pritisak Zalivskih zemalja tako brzo uticati na osnovne ekonomske pokazatelje te zemlje.

Međutim, u svega nekoliko dana pokazalo se da izolacija Katara predstavlja ogroman udarac za one koji tamo rade i žive. Panika je zavladala u nekoliko sektora, a i cene su značajno porasle u područjima transporta, hrane, vazdušnog saobraćaja, bankarstva...

Budući da su moćne arapske zemlje prekinule transportne pravce - transport putem LNG-a mogao bi postati skuplji i zbog toga manje konkurentan, a na udaru bi se uskoro mogla naći i radna mesta u naftnoj industriji.

Prema analizama vodećih svetskih agencija i finansijski sektor našao se na udaru. Rojters javlja da su neke banke iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina odložile sprovođenje nekih ugovora s katarskim bankama, dok Fajnenšl tajms piše o tome da su saudijske banke već počele da traže kome prodati svoju kreditnu izloženost katarskim dužnicima. Sve to čini tržište nestabilnim pa se posledice osete i na berzama.

Tačno je da je Katar jedna od najbogatijih zemalja sveta. Tačno je i da ima veliku finansijsku moć kojom može štititi svoje banke. Ali, krene li talas povlačenja ulagača to teško može izdržati bila koja ekonomija.

Katar može biti ekonomski Golijat, ali čak i divovi mogu pasti, zaključuje u jednom od svojih tekstova Biznis insajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.