Fokus -

Prvi put u Ikei: Kako da se ne izgubite i 7 važnih saveta

Švedski proizvođač nameštaja i opreme za domaćinstvo Ikea otvoriće u četvrtak u 10 prvu robnu kuću u Srbiji, što je 400. prodajni objekat te kompanije u svetu. Otvaranju robne kuće prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Građanima Srbije će, 26 godina nakon što je Ikea zatvorila svoju prodavnicu u Beogradu, ponovo biti dostupna dobro dizajnirana roba po pristipačnim cenama. Robna kuća u Bubanj potoku, na južnom ulazu u Beograd, prostire se na 35.000 kvadratnih metara.

Jelena StjepanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

1. Sam prilaz Ikei je sa auto-puta Beograd-Niš a skretanje je, možda malo neuobičajeno, tek kada sam objekat prođete iz pravca Beograda. Da biste došli do Ikee iz pravca Beograda, kao i iz pravca Niša, potrebno je da se isključite na već postojećem isključenje Tranšped.

Putokaz je postavljen tek na samom isključenju i nije mnogo uočljiv, bele je boje, pa se zbog toga nemojte zbuniti, a orijentir vam može biti Ikea toranj koji je lako uočljiv.

Kada skrenete, prilaz objektu nije mnogo komplikovan, postoji nekoliko kružnih tokova ali postoje putokazi pa ne bi trebalo da to bude problem. Vozilo možete parkirati na jednom od 1.400 mesta predviđenih za to.

2. Do Ikea robne kuće uvedena i GSP linija broj 70, koja će polaziti sa okretnice na Bežanijskoj kosi, odakle prati trasu linije 75 do Ulice Partizanske avijacije, odatle nastavlja kao linija 72 ka Tošinom bunaru, pa ka Studenstkom gradu. Odatle skreće u Bulevar Zorana Đinđića i nastavlja pravo kao linija 74 do "Beogradske arene". Dalje nastavlja putanjom sedamnaestice, odnosno skreće u Antifašističke borbe i uključuje se na auto-put odakle ide sve do Ikee.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

3. Robna kuća je na dva nivoa, donjem gde ćete naći sve od pokućstva, opreme za stan i igračke, dok je na gornjem izložbeni prostor i sve vrste nameštaja. Kretanje kroz Ikeu olakšaće vam plave table koje se nalaze na plafonu i na kojima svakoga trenutka imate uvid gde se nalazite, uz opcije kuda možete da nastavite.

4. Radno vreme Ikea robne kuće je svakog dana od 10.00 do 21.00, dok restoran radi od 09.30 do 20.00.

Foto: B92
Foto: B92

5. Pre kupovine preuzmite svoju Ikea femili karticu lojalnosti koja će vam obezbediti brojne popuste i pogodnosti, a dobićete je prijavom na licu mesta. U roku od minut biće vam odštampana plastificirana narandžasta kartica sa vašim imenom i brojem kartice. Kolica u Ikei nisu zaključana i ne treba vam novac da biste ih koristili, a po završetku korišćenja samo ih odgurajte na za to predviđena mesta na parkingu.

Foto: B92
Foto: B92

6. Specifičnost kupovine u Ikei je u tome što se po odabiru artikla koji želite sami morate pobrinuti i da ga nađete u magacinu na osnovu šifre modela kojim je proizvod označen. Magacin je u prizemlju. Ikea koncept podrazumeva da se svaki kupac sam brine o transportu i sklapanju, ali ukoliko vam je potrebna pomoć, postoji i mogućnost da kompanija to uradi za vas.

Tokom obilaska pri ruci će vam uvek biti olovke, papir i metar da bi vam olakšalo kupovinu.

Direktor Ikea robne kuće u Srbiji Vladimir Moga kaže da su svi eksponati koji se nalazi na raspolaganju kupcima da ih uzmu, isprobaju i uvere se kakvog su dizajna, kvaliteta, veličine. Takođe, kako je poručio, roditeljima je dozvoljeno da puste decu da skaču po krevetu.

Foto: B92
Foto: B92

7. Kada završite kupovinu plaćate na jednoj od 25 kasa kešom, karticama i čekovima. Tu su i 4 kase za samoposluživanje, ali samo za kupce koji imaju do 10 artikala. Na njima može da se plaća samo karticama. Automat za menjanje deviza se takođe nalazi u prizemlju. Moguć je i povrat poreza ukoliko niste iz Srbije.

8. Kada završite kupovinu možete odahnuti uz osveženje ili obrok u Ikea restoranu, gde su na meniju srpska ali i švedska hrana i napici.

Foto: Tanug/Zoran Žestić
Foto: Tanug/Zoran Žestić

Ikea je štampala i prvi katalog na srpskom u više od milion primeraka, od kojih će najveći broj biti distribuiran domaćinstvima u poluprečniku od 60 kilometara od robne kuće.

Na nešto više od 300 strana predstavljen je veći deo ponude, uz prezentaciju i predloge za opremanje svih delova stana, kao i navodjenje maloprodajnih cena, a kupcima je već dostupan i on lajn katalog.

Izgradnja robne kuće u Srbiji, koja štedi energiju i druge prirodne resurse, počela je u aprilu prošle godine. Srbija je 49. zemlja u kojoj Ikea, koja upošljava blizu 180.000 ljudi širom sveta, počinje da radi.

Ikea je prošle godine imala 783 miliona poseta u robnim kućama i više od 2,5 milijardi poseta veb sajtu kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.