Fokus -

Urednica B92 Biza: "Imaćemo po čemu da pamtimo 2021, u Novu godinu ulazimo s mnogo planova"

"Uh, kakva godina...", pomisliće danas mnogi osvrćući se na 2021.

Izvor: B92.net/Ana Ristović
Podeli
Ana Ristović; Foto: Promo/Aleksandar Krstović
Ana Ristović; Foto: Promo/Aleksandar Krstović

Pročitajte još:

Jubilej B92 Biza; Vlahović: "Mnogo toga se promenilo, a neki 'nikovi' su tu od prvog dana"

B92 Biz slavi jubilej i donosi novitete; "Često teme nalazimo i u komentarima čitalaca" VIDEO

I zaista, imali smo po čemu da je pamtimo. Posle šoka koji je donela 2020, zaključavanja koje niko ne želi da se ponovi, strepnji, neizvesnosti i brdo novih veština koje smo naučili (a videli smo da, kad nužda natera, umemo da radimo kod kuće, učimo sa decom kod kuće, budemo frizeri kad zatreba...), došla je 2021. i donela nove izazove.

Privrede su se otvorile, ali nisu imale adekvatan odgovor na talas potražnje koji ih je zapljusnuo. Svi su bili željni svega, a lanci snabdevanja počeli su da "štucaju" - roba je kasnila, ponestalo je čipova, poluprovodnika, cene građevinskog materijala - od stiropora do čelika - skočile su i dovele do poskupljenja građevinskih objekata. Nekretnine su doživele pravi cenovni bum, između ostalog i zato što su ljudi za njih pokazali veliko interesovanje, percipirajući ih kao sigurnu investiciju u krizi koju je korona izazvala. Koliko problema može da nastane na tom tržištu najbolje je u godini za nama pokazao slučaj Evergrandea, džinovskog kineskog investitora u nekretnine, koji je nakupio milijarde dolara duga, a mnogi su u tome videli sličnosti sa padom Liman bradersa i povlačili paralele sa krahom svetske ekonomije 2008. godine. Biće zanimljivo gledati kako se stvari na tom polju odvijaju 2022. i kakvom ćemo epilogu na kraju svedočiti.

B92 Biz - prvih 15 godina

Ređali su se i rekordi u 2021. - od bitkoina koji je dostigao najvišu vrednost ikada i premašio granicu od 68.000 dolara po novčiću, do gasa u Evropi koji se u jednom trenutku prodavao za oko 2.200 dolara za hiljadu kubnih metara. Energetska kriza uzdrmala je razvijeni Zapad Evrope, a sve oči bile su, kao i svake zime, uprte u Rusiju, odakle je stigao odgovor "Sami ste krivi". Tako bi se, naime, u najkraćem preneo odgovor predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je u decembru, na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare, prebacio Evropi da prodaje ruski gas sedam puta skuplje.

O svemu tome, ali i brojnim drugim temama, B92 Biz informisao je javnost prethodnih 365 dana. Trudili smo se da budemo brži i precizniji od drugih, da budemo bolji iz dana u dan. Da opravdamo vaše poverenje i ispunimo vaša očekivanja, a znamo koliko su ona visoka.

Naša rubrika proslavila je 2021. i svoj 15. rođendan. Uz redizajniran izgled, olakšanu pretragu i modernije koncipiran sadržaj, B92 Biz napravio je još jedan, veliki korak napred.

Ministar Mali čestitao B92 Bizu 15 godina rada: "Čitaoci vam veruju i to je uvek najvažnije"

Svesni smo koliko je još takvih koraka pred nama, ali im u susret idemo sa mnogo optimizma. Nastavljamo da rastemo uz vas i zbog vas.

Ana Ristović; Foto: Promo/Aleksandar Krstović
Ana Ristović; Foto: Promo/Aleksandar Krstović

Prva godina B92 Lokala

Svoj prvi rođendan 2021. godine proslavila je najmlađa rubrika našeg portala - B92 Lokal. Na jasnu potrebu publike za više lokalnih vesti odgovorili smo dodavanjem novih gradova u tom segmentu sajta, gde trenutno možete da se informišete o najvažnijim aktuelnostima iz 12 jedinica lokalne samouprave u Srbiji. I ne nameravamo da se tu zaustavimo, ovo je tek početak velikog projekta približavanja vama i pružanja relevantnih informacija o tome šta se dešava u vašem kraju. B92 Lokal nastaviće kontinuirano da raste i stoga vas pozivamo da nastavite da nas pratite na tom putu, gde ćemo iz faze u fazu pokrivati sve veći deo naše zemlje i uvoditi nove funkcije na toj rubrici.

Nastavljamo da negujemo sve vrednosti zbog kojih nas čitate, da se bavimo temama za koje ste nam stavili do znanja da vas zanimaju i nestrpljivo čekamo vaše reakcije.

Izveštavaćemo o glavnim ekonomskim pitanjima u zemlji i inostranstvu, o trendovima na berzama, analizama i predviđanjima stručnjaka, o savetima kako da uštedite, pronađete bolji posao ili pokrenete sopstveni biznis, ali i o tome na koje stvari da obratite posebnu pažnju kao potrošač.

Informisaćemo vas o svim bitnim koracima koji se čine na polju ekonomske politike Srbije, bilo da se radi o sistemskim promenama, poput uvođenja e-faktura ili procesa eFiskalizacije, bilo da se radi o kapitalnim investicijama u puteve i nove objekte ili nešto treće.

Ministarka čestitala B92 Bizu jubilej: "Da nastavite da radite kao i do sada"

Naročito ćemo se baviti sektorom nekretnina, stavljajući se na mesto vas kao čitalaca i odgovarajući na pitanja kako najpovoljnije kupiti, iznajmiti i opremiti dom, vikendicu ili poslovni prostor. Želimo da Moj kvadrat postane mesto za sve koji imaju dileme na tom polju i potrebna im je informacija više. Upoznaćemo vas sa propisima, dati kreativna rešenja, upozoriti na najčešće greške i istraživati trendove na tržištu.

Planova je mnogo... A vi? Kakva su vaša očekivanja od 2022. godine, poslovne ideje, želje i nade? Šta biste još voleli da čitate na našoj rubrici? Podelite svoje mišljenje sa nama u komentarima.

Momirović: B92 Biz je postao nezaobilazan i najbrži izvor informacija za poslovni svet u Srbiji

Tim B92 Biza vam želi mnogo uspeha, da 2022. bude vaša godina, ali i godina u kojoj ćemo rasti zajedno. Ostajemo vaša adresa za sve najvažnije vesti iz sfere ekonomije.

Srećni praznici!

Ana Ristović, urednica B92 Biza

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.