Fokus -

Etiketu nećete lako pročitati: Srpski tartufi na trpezama u Južnoj Koreji

Južnokorejski gurmani imaće priliku da probaju vegansku poslasticu proizvedenu u Srbiji.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Šumska tajna
Foto: Šumska tajna

Naime, firma "Šumska tajna" izvezla je nedavno namaze od šumskih pečuraka u Južnu Koreju. Kako najavljuju iz tog preduzeća, u septembru će se njihovi proizvodi naći i pred potrošačima u Nemačkoj, a potom i u Hrvatskoj.

O tome kako su dotle došli i šta je bilo najteže razgovarali smo sa osnivačem i direktorom "Šumske tajne” Nikolom Stanišićem.

"Osim prevoda etiketa i usklađivanja nutritivne tabele u skladu sa njihovim regulativnim telom, nismo imali dodatne zahteve", kaže on.

"Dozvole za izvoz hrane su kompleksnije kada izvozite robu životinjskog porekla i tada podležete određenim pregledima i papirologijama, a ukoliko izvozite veganske proizvode kao što su naši, dovoljne su samo analize na pečurke jer su organskog porekla i analize proizvoda koje redovno radimo u Srbiji", objašnjava Stanišić.

Firma iz Srbije odabrana je jer je kvalitetom i cenom konkurentna italijanskim proizvodima od tartufa koji zauzimaju veliki deo prometa u tom udelu onlajn prometa hrane, dodaje.

"Ugovor sa distributerom za Južnu Koreju dobili smo na tri godine, što znači da planiraju dugoročnu saradnju", ističe naš sagovornik.

Cena 40 odsto viša nego kod nas

Foto: Šumska tajna
Foto: Šumska tajna

"Cena proizvoda će da budu negde oko 30 do 40 procenata skuplja u maloprodaji nego kod nas na tržištu. Naravno na to utiče distributerska marža, cena transporta kao i jača kupovna moć potrošača", kaže Stanišić.

Oni su se opredelili za avionski transport jer je kupac insistirao na tom obliku transporta, a cena samog proizvoda je onda malo viša, ali je vreme za koje roba stigne do distributera znatno kraće.

"Oko 3-5 dana je potrebno da se dopremi roba iz Srbije u Južnu Koreju, od trenutka kada prevoznik utovari robu kod nas u proizvodnji", kaže Stanišić, i dodaje da su za početak poslali dve palete robe, jer bez obzira koliko je veliki distributer, svi sa novim proizvodima na tržište ulaze oprezno dok nemaju uvid koliko može da se proda i kakav je trend rasta.

Inače, ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Južnom Korejom iznosila je 238,5 miliona evra. Izvoz u robi, u periodu januar-decembar 2020, iznosio je 5,5 miliona evra. U istom periodu uvezeno je 233 miliona evra robe, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Nemačka i Hrvatska na nišanu

Foto: Šumska tajna
Foto: Šumska tajna

Za sada su uspeli da plasiraju proizvode na osam tržišta i u međuvremenu otvorili dva nova, Nemačku i Hrvatsku. Proizvode su slali na tržište Češke, Crne Gore, Belgije, Amerike, Bugarske, Makedonije i Južne Koreje.

"Potpisali smo ugovore sa firmom iz Hamburga koja se bavi distribucijom premijum proizvoda i osnovana je 1902, kompanija postoji 120 godina što je ozbiljna tradicija u poslovanju. Preko njih smo na tržište ušli na velika vrata i naš prvi kupac je Galeria Karstadt/Kaufhof, lanac robnih kuća koji u svakom objektu poseduje hipermarket", kaže Stanišić a, kako je najavio, prva isporuka kreće početkom septembra.

"Takođe smo dogovorili prve isporuke sa firmom iz Zagreba koja je jedan od većih distributera na tamošnjem tržištu, krenućemo saradnju sa njima krajem septembra", dodaje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.