Fokus -

Tim iz Srbije razvio rešenje: Novac od tačke A do tačke B bez zavrzlama

Kada želimo da nekom članu porodice ili prijatelju uplatimo novac onlajn, uglavnom koristimo bankarske aplikacije. To podrazumeva da treba da unesemo broj njihovog računa i ostale neophodne podatke koje zatim treba da proverimo da bi novac otišao tamo gde treba. Jedan mladi tim iz Srbije smislio je način kako da ovaj proces olakša - aplikaciju "Uplati".

Izvor: B92.net/T.N.
Podeli
Foto: Brad Beckett
Foto: Brad Beckett

"Inicijalna ideja rodila se u martu 2021. godine. Prilikom odlaska na posao sam razmišljao kako da se na najbrži način izvrši transfer novca između dva fizička lica, bez zavrzlama oko vraćanja kusura kad neko nema sitno, fizičkog kontakta, ali i problema koje zadaju bankovne aplikacije, kao na primer, unošenje broja računa, ostalih podataka, pronalaženje potrebne opcije za uplatu na račun, pa sto i jedna provera da li ispravno ukucan račun, iznos...", počinje priču za B92.net idejni tvorac pomenute aplikacije Dušan Bobičić.

Nakon te prve misli, setio se da je Narodna banka Srbije (NBS) izbacila IPS QR kod i da taj kod svako može da napravi.

"Želeli smo da olakšamo i ubrzamo proces pravljenja koda, a kasnije i da olakšamo sam transfer novca između fizičkih lica. Ubrzo smo kolega Filip i ja razvili prototip mobilne aplikacije za lično korišćenje, ali s obzirom na to da se prijateljima jako svidela, odlučili smo da je objavimo za širu upotrebu i uvedemo veb aplikaciju", dodaje Bobičić.

Kako aplikacija funkcioniše?

Aplikacija je namenjena fizičkim licima koja imaju potrebu da često šalju podatke za uplatu na račun radi uplate sredstava, raskusuravanja, plaćanja računa, poklona i sličnih potreba.

"Ona funkcioniše tako što korisnik unese podatke bankovnog računa jednom i sa tim podacima može naknadno da napravi instrukcije o uplati i podeli drugim ljudima", navode iz "Uplati" tima za naš portal i dodaju da u budućnosti žele da prošire ciljnu grupu aplikacije.

Skupili 95 miliona $: Razvijaju uslugu jedinstvenu u svetu, a jedan suosnivač dolazi iz Srbije

Kako kažu, njihova aplikacija služi kao ispomoć već postojećim bankarskim aplikacijama i trenutno imaju jako malo dodirnih tačaka.

"Ali omogućavamo olakšano korišćenje već postojećih bankarskih usluga, pogotovo kad je reč o transferu sredstava između fizičkih lica. U kontaktu smo sa određenim bankama i voleli bismo da ostvarimo uspešnu saradnju", ističu.

Kako pristupiti aplikaciji i koliko je bezbedna?

"Mobilna aplikacija je dostupna na Gugl plej prodavnici, a uskoro će biti dostupna kao APK za korisnike koji nemaju pristup Plej prodavnici", navode iz "Uplati" tima.

Takođe, planiraju novu verziju aplikacije za poboljšanim korisničkim interfejsom, kao i dostupnost za iOS uređaje.

Stižu li menjačnice 21. veka i u Srbiju? NBS: "Obavestićemo javnost"

"Za korisnike koji ne žele da se obavezuju preuzimanjem mobilne aplikacije napravili smo i internet aplikaciju na adresi uplati.rs pa tako mogu koristiti skraćeni set funkcionalnosti. S obzirom da smo primetili da dosta ljudi koristi veb aplikaciju, takođe planiramo i proširenje sa novim mogućnostima. Korišćenje mobilne i veb aplikacije je besplatno", dodaju.

Što se tiče bezbednosti, navode da su se, iako broj bankovnog računa ne predstavlja privatni podatak, potrudili da osiguraju skladištenje podataka.

"Sve što koristi mobilna aplikacija se trenutno skladišti na vašem uređaju unutar šifrovanog sigurnog skladišta. Dozvole nam nisu bile potrebne s obzirom da ne baratamo plaćanjima i čuvanjem osetljivih podataka. Voleli bismo da imamo saradnju sa NBS i bankama pa tako, ukoliko je moguće, započnemo put kao potencijalno uspešan FinTech startap", zaključuju naši sagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.