1. Zakon o obligacionim odnosima - jednogodisnji rok zastarelosti

  Jednogodišnji rok zastarelosti

  Član 378
  (1) Zastarevaju za jednu godinu:
  1) potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva;
  2) potraživanje radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu radio-prijemnika i televizijskog prijemnika;
  3) potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka, kao i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromesečnim ili kraćim rokovima;
  4) potraživanje pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena.
  (2) Zastarevanje teče iako su isporuke ili usluge produžene.
  (grof, 15. decembar 2018 23:36)

  # Link komentara

 2. Da li su culi za zastarevanje posle 3 godine?
   (dr.kadzija, 15. decembar 2018 22:53)

  # Link komentara

 3. Posto svima smeta infostan ja bih ga ukinuo, i slao gradjanima pojedinacno uplatnicu za vodu, grejanje, iznosenje smeca, ciscenje... posto to ocigledno narod zeli. Obzirom da infostan ima bar deset stavki, nek narod placa jos proviziju 45 dinara za svaku uplatnicu posto narod tako zahteva.
   (Aca, 15. decembar 2018 22:02)

  # Link komentara

 4. Sta kaze gospoDZa da racuni stizu na vreme i svako ima dovoljno vremena da ih plati.
  Da,da. Racunu stignu 12,13. u mesecu i rok za placanje je 24. ili 25. istog meseca. Isto rade i za struju i telefon.
  Ziveo sam dugo godina van Srbije i za sve racune je vremenski period bio mesec dana. Par puta sam ovde kasnio sa uplatom jer sam mislio da je i ovde rok od mesec dana. Ali nije.

  Nego,svima pricam i niko se ne seca. Bas cudno za Srbiju,a?
  Jel se seca neko od vas kada je pre jedno 11,12,13 godina Infostan odjenom korsnicima ispostavio racune sa kamatom iz nekog izmisljenog prethodnog perioda? Pa su ljudima stizali racuni sa kamatama od pre 3,4,5 godina.
  Secam se da je bio tv prilog ( Studio B-arbara) u kome je nekom penzioneru,koji ceka na salteru za zalbe, stiglo da nije platio neki racun od pre 5 godina. I deda poneo sve uplatnice u poslednjih 7 godina i u kameru kaze "evo poneo sam sve da vidimo sta ja to nisam platio".
  Posle se Infostan izvinjavao,kao greska. Satro. Nego fora APP-ako prodje prodje.
   (Slobodni Klikeri, 15. decembar 2018 21:07)

  # Link komentara

 5. Ko misli da ne treba da plaća račune, neka ih ne plaća. Valjda će naći način da uveri koga već treba da nije obavezan da plaća. Plaćam račune i time sam se opredelio. Sad, da li su cene adekvatne i da li novac odlazi kome treba (davaocu usluga), pitanje je za ozbiljnu polemiku. Sumnjam, ali nemam vremena ni energije da "isterujem pravdu".
   (Ništa sporno, 15. decembar 2018 19:43)

  # Link komentara

 6. A kako da otkazem grejanje kod infostana? Pa ne mooooze
   (klop, 15. decembar 2018 19:06)

  # Link komentara

 7. Do sada je bilo da ako plaćem originalni račun na kome je jasno prikazano za koji period je zaduženje ili opštom uplatnicom na kojoj piše u svrhu uplate za mesec maj npr. da novac koji uplaćujete ne može biti iskorišćen za rasknjiženje nekog drugog obračunskog perioda. Koliko sam razumeo, oni ovim članom 310 uspevaju te pare da preusmere na najstariji dug. Izgleda da mi njih moramo tužiti za zastarelost.
   (Muškarac, 15. decembar 2018 18:28)

  # Link komentara

 8. ja sam uložio prigovor na jedan račun a posle sam plaćajući naredni mesec ustvari platio taj sporni!!!
   (vlada Bgd, 15. decembar 2018 17:16)

  # Link komentara

 9. Davnih godina kada pade Milosevic receno je sva stara dugovanja zaboravite,pre nekoliko godina receno u vise navrata kako infostan za razliku od distribucihe nije redovno dostavljao opomene pred utuzenje ili prinudnu naplati i da po zakonu o obligacionim odnosima mogu da potrazuju samo dug do godinu dana.Gradjani koji imaju stari dug se isti svaki mesec uvecava za iznos kamate pa je sada veci deo kamata od glavnice.Kada bi info stan otpisao kamatu koja im realno i ne pripada i ostatak sro je realbi dug dao na rate,verujem da bi to vecina prihvatala.Necu da placam kamatu onima koji po slovu zakonu nemaju realno pravo ni na glavnici jer nisu bili azurni i jasni u dostavi racuna,opmena i transparentnosti obaveza koje komuniciraju na racunima cija je forna takodje upitna.
   (che, 15. decembar 2018 15:35)

  # Link komentara

 10. Moje pitanje gospodji iz Infostana (a to bi upravo mogao i B92 da pita): ako vam je knjizenje bilo zakonito od 2011-2018, zasto ste ga onda ukinuli i vratili staro? Poenta koju oba ova dva nemusta muska govornika nisu rekli je da po Zakonu o obligacionim odnosima cl 378 kad vas Infostan utuzi, morate sudu preko izvrsitelja izjaviti prigovor zastarelosti po cl 378 i podneti uplatnice da ste platili utuzene mesece da bi vas sud oslobodio zaduzenja. I OBAVEZNO, proverite svoje onlajn naloge Infostana, jer moze da vam se desi kao meni da vam ispreturaju sve uplate i da vam isto placena zaduzenja (u mom slucaju avgust 2016) vode da ste ga platili pre mesec dana u krnjem iznosu. Time fingiraju nezastarelost duga.
  (milan, 15. decembar 2018 15:12)

  # Link komentara

 11. Da li je moguce da drzava nastoji da naplati iznosenje smeca u kuci u kojoj niko ne zivi vec 15 godina ? Da li je moguce da neko napravi taj dug ako je par godina ranije umro desetak hiljada kilometara van Srbije ? U Srbiji to moze !
  (Drzava kriminalaca, bahati i nevaspitani sluzbenici, 15. decembar 2018 15:07)

  # Link komentara

 12. А то што плаћам одношење смећа иако нема контејнера?! Нису хтели да поставе када се зграда направила под изговором да камион неће моћи зими да изађе уз улицу...10 метара... Канализација исто тако - примили зграду, кренули да наплаћују и онда рекли да зграда не испуњава услове (систем канализационог одвода није добро одрађен) и кад смо као станари скупили паре и решили, они и даље то тврде али и даље наплаћују!
   (Живчан_неки_лик, 15. decembar 2018 14:56)

  # Link komentara

 13. Zakon o obligacionim odnosima je važio i 2013 i evo što sam ja doziveo. Dugovao sam oko 70.000 din i u septembru sam odjednom platio sav dug, pojedinačno po svakoj uplatnici. Znate li šta su uradili. Umesto da mi knjiže stari dug, oni su ovu sumu tretirali kao neku vrstu plaćanja unapred i sa nje naplaćivali mesece koji dolaze: oktobar, novembar...Otišao sam u Infostan Zvezdara da se žalim. Jedan šalterski službenik je rekao da su pogrešili i da će ispraviti. Nešto je radio na kompu i posle nekog vremena rekao mi da je sada sve u redu. Epilog: u martu 2014 predali su moj “dug“ izvršitelju Svetlani Manić. Išao sam da se žalim i u Danijelovu gde samnom niko nije hteo ni da priča, išao u Gradsko veće Bgd. Tu me je primila neka Vesna, član GV, rekla mi da sam apsolutno u pravu i da, zamislite, kažem šefu Infostana Zvezdara da joj se javi. Naravno nikad joj se, pretpostavljam, nije javio. Mene je njihova uveren sam, NAMERNA GREŠKA koštala 20.000 din. Išao sam i kod dotične Svetlane Manić sa svom dokumentacijom, ali ništa nije pomoglo. Naravno, na kraju su mi u Infostanu rekli da ih tužim, što nisam učinio jer bi me koštalo mnogo više što i oni vrlo dobro znaju. Ubeđen sam da su sve uradili namerno da bi dotičnoj Svetlani “nabacili“ posao.
   (milke, 15. decembar 2018 14:55)

  # Link komentara

 14. ... ne postoji razlog za postojanjem preduzeća
  ,, Infostan".. Vodovod zna i može da dopremi vodu do potrošača ali ne zna da pošalje uplatnicu, grejanje isto tako,
  ,, gradska čistoća" odnosi smeće ali ne ume da pošalje račun...? Objedinjena naplata odavno nije ni jeftiniji ni efikasniji način naplate ovakvih usluga.
   (damjan, 15. decembar 2018 14:50)

  # Link komentara

 15. Redovno placam Infostan. Ako to radite redovno, posle godinu dana dobijete 7% popusta (popust pise na racunu). Oko 90% racuna mi je grejanje. Placam redovno i zbog navedenog popusta (nije malo na godisnjem novou, oko 50 evra).
  (Neutuzen, 15. decembar 2018 14:37)

  # Link komentara

 16. znaci treba da dodju da mi ociste odzak?
   (odzacar, 15. decembar 2018 14:36)

  # Link komentara

 17. Drzava je stavila ruku u dzep gradjana i to je poglavlje koje smo odmah otvorili i zatvorili na putu za EU, mada im to niko nije ni trazio,pod opravdanjem da smo sada novo drustvo gladno kapitalistickih odnosa i trzisne ekonomije. Stanovi su nasi, njihovi porezi kad ga prodajemo, kad odluce da treba opet i godisnje da nas oporezuju, kad hocemo nesto u stanu da radimo... Zgrade su nase kad treba da ih odrzavamo, a posto sami ne znamo uvaljuju nam i upravnike... Ali gle cuda, recidiv "Infostan" i dalje postoji, neka grupa muljatora izmedju nas i davaoca usluga smestena u udobnim kancelarijama koja proizvodi papire sa "cudnim" stavkama, kao vrh piramide, vidi opet cuda, javnih preduzeca koja nikako ne mogu da se privatizuju. Pitam se da li je ova drzava pravljena za mene ili sluzi za familijarni biznis? A da ne zaboravimo "Kosovo je Srbija", i dok je tako nista ne treba menjati.
  (taj mahall, 15. decembar 2018 14:32)

  # Link komentara

 18. pre više godina preko infostana su stigle uplatnice za osiguranje stana. plaćali smo neko vreme. kada smo shvatili da nam ne treba otišla sam u infostan da otkažem osiguranje da bi mi rekli da oni nisu nadležni za to već da moram na drugi kraj grada direktno u osiguranje. za odvajanje uplatnica sam morala u gradsku čistoću jer ni sa tim nemaju ništa!?
  a za osiguranje me i dalje duže za nekoliko meseci iako u informatoru koji su poslali piše da ako se ne uplaćuje 3 meseca ugovor se smatra raskinutim. šta je infostan? štamparija koja samo uzima pare?
   (ana, 15. decembar 2018 14:31)

  # Link komentara

 19. Jednom sam odjavio plaćanje osiguranja preko info-stana iz prostog razloga što sa osiguranjem nisam zakljucio ugovor. Imao sam poplavu u kući i kada sam prijavio štetu, jasno su mi stavili do znanja da nemam pravo na naknadu štete koja je prouzrokovana poplavom (curenje instalacija). Na pitanje od čega sam osiguran, odgovor je bio „pa znate to je za, aaaa, mmmmm, hmmmm..“ Nakon toga odem u Info stan, trazim da mi retroaktivno vrate sav novac koji sam platio preko njih Wiener osiguranju i naravno otkače me na keca. Dobro. Otkazem dalje plaćanje. Sledećih nekoliko meseci nije bilo stavke osiguranje na racunu. Ali djavo ne spava, pojavi se odjednom Dunav osiguranje, ničim izazvano. Tada lepo presavijem tabak i podnesem tuzbu. I dan danas se taj slučaj nije resio ali ja sam resio da ću svoje pare da vratim. To preduzece je jedno leglo kriminala i partijskog smeća- bez obzira koja vlast bila aktuelna.
  (pravnik, 15. decembar 2018 14:15)

  # Link komentara

 20. Ako info stan knjizi na stare dugove uplatu kao sto kazu.

  Zasto bi onda neko uopste platio nov racun ako ima stari dug???

  To je isto kao da si bacio pare u dunav

  Ako ne platis nove racune onda mogu da te opomenu i tuze samo za racune u poslednjih godinu dana jel tako??

  A ako platis na primer dva racuna onda ti oni proknjize za neki stari dug i OPET TE TUZE ZA RACUNE U POSLEDNJIH GODINU DANA

  Pa zasto bi onda neko placao nove racune ako vec ima problem od ranije GDE JE LOGIKA????
   (dule, 15. decembar 2018 14:00)

  # Link komentara

 21. Kakve su "zakone" nazovi pravnici napisali A skupština ih usvojila. U kojoj to zemlji ,demokratsko,sa tradicijom, postoji da privatni izvrśitrlji imaju podrsku milicije. U kojoj državi su kamate ña komunalije ili struju, 13% ?? U nekim ko u Americi,ne moźeš da izbrojiš nule,0,00005%. Plus postoji liĉni bankrot,pa osiguranja.Da vam izvrsitelji nešto plene zbog telefonskog duga,jos da imaju pratnju milicije,ĉudo jedno.Smešno je da država napravi legalnu reketašku organizacija.Kad to jednog dana eksplodira.
  (Neven, 15. decembar 2018 13:21)

  # Link komentara

 22. U Beogradu 35.000 (5% od 700.000) ne placa infostan
  U Nisu 14000 porodica ne placa ili ima problem sa placanjem poreza na imovinu.
  Kako li je po ostalim gradovima, to njihovi stanovnici znaju.
  Kako to? Gde je uzrok njihovih problema, ako Srbiji "tako dobro ide"?
  (Beli fantom, 15. decembar 2018 13:10)

  # Link komentara

 23. Vazno je da se placa na vreme, naravno, ali je i vazno da su i usluge adekvatne, zar ne, i ako se desi da neme potrebe za grejanjem zbog vremenskih prilika trebalo bi nadoknade za isto smanjiti, kada bi se klima promenila i zumi bulo 15 stepeni oni bi i dalje naplacivali grejanje po punoj ceni
   (bosko, 15. decembar 2018 13:06)

  # Link komentara

 24. A gde je novac iz fonda što Labud uplaćuje? Kad treba krov da se menja nikada da dođu. Ai kad to urade, bolje i da nisu.
   (Labud, 15. decembar 2018 12:55)

  # Link komentara

 25. Podrzavam. Treba naplatiti preostala dugovanja, jer je to sve u skladu sa zakonom, pa cak i spustanje Deda mraza niz odzak, cak iako nemate odzak. Za sve sto ste izglasali, apsolutno podrzavam da vam "ogule kozu s ledja".
  (KiM, 15. decembar 2018 12:54)

  # Link komentara

 26. Prvo, računi nisu stigli na vreme ovog meseca. Drugo, ne moram daleko da idem, dovoljno samo majke da se setim, koju su tužili za 12 meseci PLAĆENIH računa pre više od dve godine. S obzirom na to da se u ovoj državi otimaju stanovi vrednosti 70000 evra za 20 puta manji dug, majka je platila iznos za koji su pretili utuženjem. Reč je o hiljadu evra glavnice i dodatne zatezne kamate u iznosu od oko 40000 dinara.
  Naravno, nakon toga, nije bila lenja, našla sve dokaze o plaćenim računima, tužila Infostan i posle dve godine dobila proces i novac su joj vratili. Ali posle više od dve i po godine od početka procesa.

  Gospodja iz Infostana je bezobrazna i izgovara mnoge neistine. Oni redovno šalju opomene pred utuženje za račune koji su plaćeni.
  (Tijana, 15. decembar 2018 12:53)

  # Link komentara

 27. A šta kaže zakon o formi računa?
  Mora li račun da ima obrazložen način obračuna?
  U računima JKP Infostan nigde ne stoji kako se obračunava potrošnja vode, zajednička električna energija, kako se određuje cena održavanja zgrade sa liftom. Samo je stavljena cifra, pa ti građanine ponizni - plaćaj!
  Kolika je cena grejanja po kvadratu?! To mora da stoji na računu, a ne da se građani informišu preko sredstava javnog informisanja!
   (Staka Zulu, 15. decembar 2018 12:47)

  # Link komentara

 28. Infostan je parazitsko JP koje bi trebalo ugasiti ! Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada daje mogućnost vlasnicima posebnih delova da preko Upravnika, donošenjem Odluke skupštine stambene zajednice raskinu diskriminatorske ugovore za tekuće i investiciono održavanje zgrade, a vodu i zajedničku el.energiju plaćaju direktno isporučuocima ! Takođe i osiguranje !
   (Boris Banović, 15. decembar 2018 12:41)

  # Link komentara

 29. Jesam
   (dino menegin, 15. decembar 2018 12:35)

  # Link komentara

 30. Jeste po zakonu da se knjizi na najstariji dug ali to mozete spreciti tako sto na uplatnici jasno naznacite za koji mesec i godinu placate. Tako ne prekidate zastarelost za raniji period i ne mogu vam knjiziti retroaktivno.
   (Ljubisa livac, 15. decembar 2018 12:35)

  # Link komentara

 31. a da se vidi sto tih 5 posto nema da izmiri racun to nikom nista,e moja drzavo
   (boki, 15. decembar 2018 12:23)

  # Link komentara

 32. Kada nama država nešto duguje ili nas prevari, onda te šetaju od kancelarije do kancelarije, od broja do broja. Vrte te u krug dok ne zaboraviš na šta si hteo da se žališ. A kada mi neplatimo račun za Infostan, pozivaće se i na zakone iz Kneževine Srbije, ali samo da nam uzmu pare. EDB i provajderi fiksne i mobilne telefonije nas potkradaju 24/7!
  (O.T.A.N., 15. decembar 2018 12:18)

  # Link komentara

 33. Smanjite malo te iste račune krvopije jedne bezdusne...kao da samo vi imate stomake a svi drugi ne treba da jedu. Bezobrazno su skupe mnoge usluge javnih preduzeca.
   (Tek onako usput..., 15. decembar 2018 12:11)

  # Link komentara

 34. Одакле Инфостану право да наплаћује било шта. Где им је уговор са грађанима?
   (Жоржо, 15. decembar 2018 12:04)

  # Link komentara

 35. Ovo je jedna od tema gde se jasno vidi potpuna saglasnost vlasti i "opozicije". Slicno vazi za zakon o radu. Ili kretanje kao EU i NATO. Stvara se lazna slika o postojanju izbora.
  (istina, 15. decembar 2018 11:57)

  # Link komentara

 36. Sve bi to bilo super,i naravno da je najnormalnije stvar plaćati račune, kada bi ova država bila normalna, kada ne bismo imali standard na 36% od proseka EU i kada se ne bi samo savršeno dobro znalo šta su građani dužni da urade, šta su njihove obaveze... inače idu pretnje, zaplene, šalju se izvršitelji... To je problem. Građanin je zgađen, ponižen, ubijen u pojam, bez neke svetle perspektive... a država mu savršenom preciznošću ispostavlja sve moguće i nemoguće obaveze.
  Prokleta avlija.
  (M, 15. decembar 2018 11:57)

  # Link komentara