1. Време за ресетовање цивилизације?
  (Гилле, 27. mart 2020 20:03)

  A kako bi izgledala ta "resetovana" civilizacija? Pretpostavljam kao neki spisak zelja. Tako su komunisticki manifesti predvidjali idealan svet, pa smo svi videli besmisao tih teorija o idealnom sistemu jer nisu uzeli u obzir neke osnovne ljudske mane. Takodje, veliki ratne kataklizme su bile vid reseta drustva, pa je kolicina muke bila mnogo veca od dobrobiti istih. Na nasu zalost, sa svim nasim potrebama i manama mi bolji sistem trenutno ne mozemo imati, a to da li ce nasa svest kolektivno evoluirati u buducnosti, to se ne moze postici nikakvim resetom.
   (begreifen, 28. mart 2020 10:30)

  # Link komentara

 2. @sloba. A sta je sa onima koji su na primer dijabeticari, srcanj bolesnici ili ostali koji su riizicna grupa, a veruj mi nije ih malo? Mislim, sta? Da ostavimo da pomre 30 %stanovništva? Koje je to resenje? Svi imamo u porodicama barem nekog rizicnog... Umiru i oni od 50, 60 godina, a to nisu starci.
   (Mrki pogled, 28. mart 2020 07:46)

  # Link komentara

 3. Ekonomija ne postoji bez coveka... covek postoji bez ekonomije!!!
  Pa vi odlucite...
  (Problem je u meni!, 28. mart 2020 02:31)

  # Link komentara

 4. Znaci lapot posle mnogo vekova ponovo postaje aktuelan. Ima ona legenda, ubio sin starog oca i zajedno sa svojim sinom ga vuce sa kukom ka groblju. Kada su stigli, hteo kuku da baci, ali sin govori, ne bacaj, trebace meni.
  (malo podataka, 27. mart 2020 23:50)

  # Link komentara

 5. U Holandiji su odlučili da se zarazimo i tako steknemo kolektivni imunitet. Jedino se radi na usporavanju zaraze da bolnice mogu da prime bolesne. Na intenzivnu negu se od sutra ide i u Nemačku. Plan je da se zarazi 60% +
   (Sloba, 27. mart 2020 23:34)

  # Link komentara

 6. teška odluka... ali, moramo se zapitati... da li spašavati staru baku koja ima 80 godina i produžiti joj život za 2 godine, a to skupo platiti i tako ekonomski uništiti sav mlađi naraštaj?...ružno je reći, ali Eskimi su to rješavali na način da su starci svojevoljno odlazili na led.... naravno, u ekstremnim slučajevima...
  (jozo.zg, 27. mart 2020 23:00)

  # Link komentara

 7. Realno je sada najveća mudrost upravljati krizom, i kako to biva u svim svetskim krizama najbolje prolaze režimi koji imaju diktatora, autokratu ili pojedinca koji ima realnu vlast, a svi demokratski režimi pretrpe ogromne štete. U ovim prvim sistemima se odluke donose mnogo brže a samim tim i odbrana države je mnogo efikasnija, dok u demokratiji svi čekaju da se svi izjasne pa ko ima većinu pa po ustavu da li može da se postupi pa to traje. Ovi naši su najveću grešku napravili što nisu odmah zatvorili granice i ko hoće da udje u Srbiju odmah u karantin 21 dan a ne kućni nego sajam, Marakana i sl. e sad pošto to nije urađeno tamo ćemo svi koji se inficiramo da idemo, ali opet je bolje nego kod mnogih demokrata.U SADu ja nemam pojma kako mogu da se spasu velike tragedije, štampanjem novca, pa to sad ne pomaže, sad je samo disciplina naroda presudna.
  (upravljanje krizom, 27. mart 2020 21:22)

  # Link komentara

 8. Ekonomska recesija je bukvalno najbeznačajnija stvar koja se trenutno dešava. Moderna ekonomija jedva da proizvodi išta korisno. Najsveobuhvatnija kategorija današnje proizvodnje bi mogla da se podvede pod naziv 'igračke za odrasle ljude' ili 'maske za komplekse', a kad bismo nekako umeli da sve bolesti i poremećaje koji su nastali kao posledica današnje ekonomije pretvorimo u bdp i da tu sumu oduzmemo od ovog sadašnjeg bdp-a, dobili bismo rezultat da Aboridžini žive u većem blagostanju od nas. Pokazana sposobnost današnjeg sveta za izlaženje na kraj sa trenutnom situacijom je samo jedan od dokaza za to.
  (Trikilo, 27. mart 2020 21:17)

  # Link komentara

 9. Време за ресетовање цивилизације?
  (Гилле, 27. mart 2020 20:03)

  # Link komentara

 10. Kina je pokazala da se u ovakvim vremenima bolje pokazuje sistem u kome postoji centralno upravljanje, bar za savladavanje epidemije.
  Možda će pokazati da bolje podnosi i ekonomsku krizu?
  Sa druge strane život ne može da stane, proizvodnja robe koja je sada neophodna mora da funkcioniše uz primenu svih mera predostrožnosti ali ljudi koji su ostali bez posla moraju biti zaštićeni od strane sistema. Ti isti će posle vratiti stanje u normalu. Takav sistem nije neefikasan ako se spreče zloupotrebe, problem zapada je da umesto da sprečava zloupotrebe on uništava sistem
   (Milan, 27. mart 2020 19:34)

  # Link komentara

 11. Naravno da je neuporedivo bitnije sacuvati ekonomiju.
   (ja, 27. mart 2020 19:08)

  # Link komentara

 12. To je kapitalizam, zar se neko čudi dilemi? Ovo će svakako uzdrmati svet, nadam se na bolje .
   (Maka@, 27. mart 2020 18:19)

  # Link komentara