1. O ideji koju su imali uvodjenjem e katastra mora da se iznese par reci.
  1. Da tacno je da Javni beleznik ne naplacuje uvid u list nepokretnosti, ali kako da napisete ugovor ako pre toga nemate potpune informacije o nepokretnosti? Znaci morate da ipak da imate uvid u list nepokretnosti.
  2. Uvid u list nepokretnosti mozete naci preko pretrage parcela koja je svima javno dostupna, ali ako znate broj parcele ili ako se nepkretnost nalazi na odredjenoj adresi. Ako kupite njivu ili salas adrese nema, a broj parcele ne znate ili ih ima vise ponovo morate da izvucete List nepokretnosti.
  3. Javni beleznik moze da vrsi pretragu i po broju parcele ili po JMBG, ne lezi vraze, ako ne znate broj parcele a znate JMBG postoji dosta slucajeva da JMBG vlasnika nije upisan u katastru i tada ne mozete da nadjete List nepokretnosti. Posebno je problem ako nema JMBG da ne mozete ni da overite ugovor bilo koje vrste ili zavrsite bilo sta dok JMBG nije upisan. To se radi tako sto se zahtev ponovo podnosi katastru za upis a oni traze logicno Izvod iz maticnih knjiga.
  4. Prica je bila da ce e katastar biti jeftiniji za gradjane i jeste ako znate sve gore navedene podatke, ako ih ne znate pa ipak morate da izvadite list nepokretnosti notar naplacuje 540 dinara po parceli, ranije je to Katastar izdavao za cenu od 1140 po listu pa ne bitno koliko parcela tu ima upisanih da li jedna da li 100. Ovom racunicom za nekadasnjih 100 parcela platili bi 1200 dinara a danas cete plati 54000 dinara. Ako imate kucu upisanu u jednom listu nepokretnosti ranije je kostalo 1200 dinara, danas ukoliko ne vadite taj list kod notara nego kod druge geodetske sluzbe placete 540 dinara za zgradu koja se nalazi na parceli, 540 za zemljiste koje se nalazi ispod zgradei 540 dinara za zemljiste koje okruzuje objekat. Svakako je jeftinije od ranijih 1200 dinara.
  5. Nazalost, ima tu jos mnogo suludih resenja, ali ovo su ona koja najvise pogadjaju gradjane.
   (Unutrasnjost, 24. septembar 2020 18:21)

  # Link komentara