- Komentari -
 1. Čak i u unitarnim državama lokalne samouprave privlače preduzeća fiskalnim odlukama. Npr. nije ista "taksa na isticanje firme" u Beogradu i u Subotici. Ako se ukine mogućnost državama da same određuju koje poreze i u kom procentu će ubirati, ukida im se i deo suvereniteta. Rvropska unija nije po definiciji savezna država, ali čak i u SAD stopa državnih poreza nije ista ( npr. država Delaver je poznata po minimalnim porezima na privredna društva. Porez na prihod građana nije isti u kaliforniji i Teksasu. Porez na promet nije isti u svim državama).
  (Radoznao, 2. decembar 2022 14:43)

  # Link komentara

 2. Konkuretnost mnogih država počiva na niskoj poreskoj stopi. Drugo nemaju. Stoga da bi ujednačenje poreske stope bilo fer moralo da podrazumeva i globalnu jednaku raspodelu tog prihoda. U surotnom to je onda samo imperatorski porez. I a zakoni su lokalni ako su zakoni, univerzalni zakoni ne postoje, zakon mora da odgovara lokalu. Principi su univerzalni, zakon je njihova operacionalizacija. To da su zakoni univerzalni pa to je bila ideja crvenih kmera. Oni su imali čak ideju da svi u isto vreme treba čak da prazne bešiku.
  (uzdravlje, 2. decembar 2022 14:33)

  # Link komentara

 3. Zašto ne uvedu globalnu minimalnu cenu rada odnosno zašto se ne ujednačen plate u EU
  (Nikola, 2. decembar 2022 11:54) # Link komentara
  Preporučujem(+34)Ne preporučujem (-2)

  To bi imalo smisla samo ako su trskovi zivota u svim tim drzava i gradovima unutar drzava isti i da je trziste radne snage ujednaceno u svim drzavama EU. Da li je to tako ?
  Odgovor je naravno ne.
  Realnost i teorija su obicno na supotnim stranama.
  Ideja lepo zvuci ali u praksi zbog svi drugih okolnosti je nerealna cak i stetna.
  (Djura, 2. decembar 2022 14:29)

  # Link komentara

 4. U Madjarskoj je PDV 27% za vecinu proizvoda i ako bi morali uskladiti sa ostalim drzavama onda bi prihod drzave pao.

  Mada ima i interesantna stvar: neka roba je tamo jeftinija nego kod nas, a tamo je porez 27% a ovde 20%. Kako?
  (Mirko, 2. decembar 2022 14:26)

  # Link komentara

 5. ... ko li će vršiti kontrole ...
  (S, 2. decembar 2022 12:42)

  # Link komentara

 6. "Globalni porez", tj ujednačena poreska stopa na nivou EU, ima smisla, jer EU pokušava da bude jedno tržište (slobodan protok robe, kapitala, radne snage), a onda različite poreske stope čine da su pojedine države drugima praktično "nelojalna konkurencija" pošto omogućavaju firmama poslovanje "ispod cene" (dakle, nije subvencija, daleko bilo, to bi bio protekcionizam, nego samo ne naplaćujemo porez) i praktično stvaraju blaži oblik "poreskih rajeva" unutar same EU. Dakle, sa stanovišta jedinstvenog tržišta, ujednačena poreska stopa je poželjna. Druga strana je da su države EU nejednako razvijene, imaju nejednak standard i razne druge ekonomske pokazatelje i sa stanovišta sopstvenih ekonomija im je sasvim prirodno i smisleno da imaju međusobno različite poreske stope. Tako na primer imamo paradoksalnu situaciju da EU naredi Majkrosoftu da plati Irskoj milijardu dolara polu-utajenog poreza, a da se na tu odluku onda žale i Majkrosoft i sama Irska, zajednički pokušavajući da taj porez ne bude plaćen, jer je to u suprotnosti sa "specijalnim sporazumom" koji imaju među sobom.
  (Petljancija, 2. decembar 2022 12:35)

  # Link komentara

 7. Zašto ne uvedu globalnu minimalnu cenu rada odnosno zašto se ne ujednačen plate u EU
  (Nikola, 2. decembar 2022 11:54)

  # Link komentara

 8. Kako ce to globalni porez da ukine radna mesta u Madjarskoj? Kad je globalni onda sve ostaje isto, ne bi Madjarska imala proporcionalno zbog toga veci porez nego do sada u odnosu na druge drzave.
  (Muljnje, 2. decembar 2022 11:27)

  # Link komentara

 9. bez gotovine
  globalni porez
  totalna kontrola? ma neeeeeeee, to je samo teorija ludaka
  (aca, 2. decembar 2022 10:33)

  # Link komentara

 10. Covek koji radi za Madjare!
  (miroslav, 2. decembar 2022 09:27)

  # Link komentara