- Komentari -

Džek Ma se vratio

Osnivač Alibabe Džek Ma vratio se u Kinu nakon što je godinu dana proveo u inostranstvu.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Drugovi su mu objasnili gde je " pogrešio"...
  (NUTELA, 27. mart 2023 18:15)

  # Link komentara

 2. @Helios

  Deng Xi Jaoping je svakako trasirao put Kini koju danas znamo ali je Mao bio vazan da se odbije Americki uticaj, ponovna kolonizacija Kine i njeno eventualno rasparcavanje. Zato se i smatra da su trojica najznacajnijih ljudi u modernoj kineskoj istoriji Mao, Deng i sadasnji predsednik Si. Svako je na svoj nacin odradio deo neophodnog posla da Kina bude supersila danasnjice.
  (bob, 27. mart 2023 16:32)

  # Link komentara

 3. Razlike boljševizma i fašizma su u nečemu velike ali u mnogo čemu ih i nema. I tako, kada je Mao uništio Kinu ona je jedva dočekala i preživela do Maove smrti. Usledio je spasosni "neka cveta stotinu svetova" Deng Ksiao Ping sa onim "nije bitno dal je mačka bela ili crna, dokgod lovi miševe". Taj preobrat nekih delova privrede i u kapitalizam je ličio na haos, samo eto ima manje partijskog upliva i narod živi manje loše.
  Nasuprot te iluzije to je bio otklon Kine od komunizma ka fašizmu.
  Nacionalsocijalistička partija Nemačke i Musolini su isto počeli sa levim idejama. Ali su ubrzo ostavili maleni deo privatnog vlasništva, i ostavili najbogatije vlasnike najvećih kompanija. I onda su sproveli državni teror, i sinhroonizovanu privredu, podređenu velikim kompanijama, a sve podređeno ne više Internacionali nego nacionalnom elitizmu. To je ta razlika inače srodnih fašizma i boljševizma. Uostalom i sam je Putin spasao Rusiju kada je zaveo strogoću i svi novopečeni tajkuni su shvatili da će izgubiti: ako i "pobede" i ostanu živi svejedno će ostati bez države, pa im se opet ne isplati.
  I Deng je stvorio partijski dominiran konglomerat državno sinhronizovanih i podređenih kompanija. Otud i AliBaba - što da je tamo neko pametan i ima Amazon kad je to pre svega roba Kine. Čini se da je Džek Ma nakratko pomislio da su njegovi milioni njegovi.
  Svejedno, komunistička maska kineskog fašizma živi teške dane. Smenio je Ju Huntaoa koji je bio sledbenik Denga ovaj Xi koji je novi Mao.
  (Helios, 27. mart 2023 14:00)

  # Link komentara