- Komentari -
 1. Transakcija u kešu je potpuno besplatna,kako prva tako i poslednja dok se novčanica ne iscepa ili ne izbledi pa mora da se zameni novom koja košta boje,štampe i distribucije prvom korisniku ! Digitalna transakcija svaka košta i to onoliko koliko bankster zahteva ,a ostavlja neizbrisiv trag !
  (Superhik, 31. avgust 2023 14:20)

  # Link komentara

 2. zlato nije isto sto i kes, kes nije isto sto i kartice, i e-valute nisu isto sto i kartice. Ko ne razume finese i jasne razlike izmedju ovih monetarnih sistema nema sta da komentarise. Svaki put nam pod plastom jednostavnisti podvaljuju sve vecu i vecu prevaru da odrze svoju piramidu moci. Ako hocete da vidite bezgotovinsku drzavu idite u Kinu, e sa e-valutama ce tako ceo svet da vam izgleda. Doduse i u evropi ima totalitarnih sistema poput svedske gde je novac ostao samo u secanju.
  (Nenad, 31. avgust 2023 13:26)

  # Link komentara

 3. Neki ovde znaju kako je 90tih u domacim bankama nestao novac sa stednih racuna. Puf i nema. Sistem to moze, sistem sve moze, bio digitalan ili ne.
  (aleks, 31. avgust 2023 13:22)

  # Link komentara

 4. Digitalni novac znaci kraj sloboda? A kako kes znaci slobodu kad taj kes stampa i kontrolise isti organ koji bi kontrolisao i digitalni novac
  (Plesac, 31. avgust 2023 11:39)


  Pa tako sto papirni novac imas u svojim rukama, mozes da ga stavis u dzep, novcanik, fioku ili bilo gde drugde, i da ga koristis kada god pozelis.

  Kod digitalnog novca, jednim klikom misa (ili dodirom ekrana), ostajes bez svega. Sa digitalnim novcem, onaj koji kontrolise tvoj novac (drzava ili banka) uvek moze da odluci da neku stvar, iz bilo kog razloga, ne mozes da kupis, ili da moras da je kupis iskljucivo na odredjenom mestu po odredjenoj ceni. To su samo primeri, a mogucnosti kontrole i zloupotrebe su neogranicene, jer bilo kakva trgovina "ispod zita" postaje nemoguca. Takodje, tu su i moguci problemi sa internetom ili nestanak struje, slucajevi koji u potpunosti onemogucavaju upotrebu digitalnog novca, dok sa papirnim novcem to nije tako.
  (Milanko, 31. avgust 2023 12:58)

  # Link komentara

 5. Digitalni novac znaci kraj sloboda? A kako kes znaci slobodu kad taj kes stampa i kontrolise isti organ koji bi kontrolisao i digitalni novac
  (Plesac, 31. avgust 2023 11:39)

  # Link komentara

 6. Lele majko. Pa kako cu onda davati muziki bakšiš??
  (Maki, 31. avgust 2023 11:25)

  # Link komentara

 7. Imali smo priliku da vidimo šta je bilo u Kanadi, protesti kamiondžija…. Blokirali su im račune! (Demokratija za primer!). Mogli su još neko vreme da nastave jer su imali možda neki keš. A kada su ti sve pare samo virtualne….., od sledećeg minuta nemaš više ni za ‘leba!
  (majtimajk, 31. avgust 2023 11:18)

  # Link komentara

 8. Ne razumem zbog čega tolika panika. Pa 90% nas je već "čipovano" i to bez da nam guraju nešto pod kožu: kreditna kartica, debitna kartica, lična karta, pasoš, vozačka, zdravszvena knjižica itd. sve čip do čipa i sve u džepu. I "last but not least" mobilni telefon sa brdom aplikacija (sigurnih, malicioznih, trojanaca...)
  I sad će evropska banka da potroši milijarde i napravi sistem kojim će vlade da nas kontrolišu i prate?!?! Ma dajte molim vas...
  Da se razumemo, više volim keš jer je nekako personalniji i predstavlja neku opipljivu vrednost, ali već dugi niz godina, više od 90% plaćanja vršim ili online ili karticama i od skoro telefonom ili pametnim satom.
  Opustite se ljudi i obrazujte, jedan je život i ima bitnijih stvari od novca. Dokle god je u glavama svesti, znanja i samopouzdanja, teško će bilo ko uspeti da vas manipuliše, kontroliše i prati. U zdravlje.
  (Neko iz mase, 31. avgust 2023 10:54)

  # Link komentara

 9. Od kada je sveta i veka samo ono sto je u tvojim rukama je stvarno tvoje. Sve je to lepo i bajno u idelanim uslovima ALI cim udari neka kriza sve to pada u vodu.
  (Gradjanin, 31. avgust 2023 10:36)

  # Link komentara

 10. svi znamo kako su zakoni "rastegljivi" kao zvaka i selektivno primenljivi kada su veliki igraci u pitanju, tako da zakon i u ovom slucaju opet ne znaci nista.
  malo jaca solarna oluja i pozdravite se sa digitalnim svetom na nekoliko dana, razni softveri za kradju i potkradanje, nestane struje, haker vam uzme sve, a lopov samo ono iz dzepa.. da ne duzim dalje.
  samo kesovina narode.
  (aca, 31. avgust 2023 10:26)

  # Link komentara

 11. Uvodjenje digitalnog novca znaci kraj ljudskih sloboda.Onaj ko smatra da digitalni novac nece biti zloupotrebljen od strane politickih elita i diktatora sirom sveta verovatno zivi u paralelnom univerzumu.
  (Slobodan, 31. avgust 2023 09:16)

  # Link komentara