Biz - B92.net

Cilj - 400.000 novih stanova godišnje

Uprkos očekivanom padu u građevinskoj industriji, nemačka ministarka građevine Klara Gejvic stoji pri cilju od 400.000 novih stanova godišnje.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/potowizard
Ilustracija: Depositphotos/potowizard

"To nije neka nauka, generacije pre nas su uspevale i 700.000 novih stanova", rekla je u utorak na sajmu nekretnina Expo Real u Minhenu. Prema Gejvicovoj, potrebna je veća produktivnost u izgradnji, piše dpa.

Ove godine stručnjaci za nekretnine očekuju nagli pad novogradnje. Realizuje se sve manje projekata, rekao je Jakopo Mingacini, izvršni direktor kompanije The Grounds Real Estate.

"Čuo sam da bi, umesto 400.000 planiranih stanova, trebalo da bude oko 200.000", rekao je Mingacini.

Smanjenje stambenih subvencija početkom godine dovelo je do "ogromnog gubitka poverenja", požalio se Mark Ulrih, član odbora građevinskog udruženja Brajsgau.

Cilj od 400.000 novih stanova godišnje je postavila prethodna nemačka vlada, ali ne i ostvarila. "Nismo do sada uspeli da izgradimo značajno više od 300.000 stanova, uz uska grla u nabavci materijala, stručne radne snage, zemljišta" , izjavila je Gejvicova.

Ministarka građevine je rekla da digitalizacija celog procesa može da ubrza izgradnju. Međutim, to ne treba očekivati preko noći.