Aktuelno - Moj kvadrat -

Evo kako da kupite stan u Grčkoj za samo dva meseca

Interesovanje za kupovinu nekretnina u Grčkoj postalo je popularno još početkom 2014. godine, kada su Srbi kupovali stanove ili apartmane sa pogledom na more, po ceni koja je bila mnogo niža od tadašnjih cena kvalitenih stanova u Beogradu ili Novom Sadu.

Izvor: BizPortal/Tamara Đurđev
Podeli
Foto: shutterstock, Dasha Petrenko
Foto: shutterstock, Dasha Petrenko

U zavisnosti od lokacije, blizine mora, ili centra grada, kupovani su trosobni stanovi za sume od 40.000 do 50.000 evra, što je danas potpuno nemoguća misija. Oni hrabriji građani, koji su imali mogućnost, ali i volju, kupovinom stana pre par godina zagarantovali su već sada ozbiljnu razliku u novcu u slučaju prodaje nekretnine. Kao i u Srbiji, i cene nekretnina po Grčkoj su skočile, ali se i dalje ne razlikuje mnogo od cena koje viđamo po domaćim oglasima.

Kako do kupovine stana u Grčkoj?

Prema rečima Nikole Nedeljkovića, direktora predsedništva GrekoDom kompanije, celokupna procedura je jednostavna i kompletno se odvija u Grčkoj.

"Srbi i Makedonci pokazuje najveće interesovanje za kupovinu nekretnina širom Grčke. Proces kupovine ne zahteva mnogo vremena, i zapravo je poprilično jednostavan. Ukoliko se budući vlasnici odluče da naša agencija bude posrednik, mi im prvo pokazujemo kompletnu ponudu u zavisnosti od njihovih kriterijuma i mogućnosti – udaljenost od mora, budžet, regija. Takođe, u slučaju da idu sami u obilazak stanova preko njihovih agencija, procedura je uvek ista", započinje Nedeljković za Bizportal i dodaje:

"Ukoliko se zainteresovanim klijentima dopadne određena nekretnina, oni prvom prilikom odlaze u Grčku kako bi uživo i videli željeni objekat, a ukoliko im se to dopadne, dužni su da ostave depozit vlasniku stana", dodaje Nedeljković.

Visina avansa i do nekoliko hiljada evra

Sagovornik objašnjava da rezervacija objekta mora odmah da se izvrši, i da ona, u zavisnosti od nekretnine, lokacije ili stanja, iznosi od 1.000 evra pa na gore.

"Nakon plaćanje depozita, istog dana klijent može da ostavi punomoćje advokatu, isključivo Grku, kako bi se proverio ispravnost nekretnine. Advokat je taj koji vodi ceo proces, i zato je važno da to bude dobar advokat kome možete da verujete", navodi on.

S tim da u Grčkoj i dalje ne postoji onlajn katastar za upis vlasništva na nekretnine, advokat je dužan da detaljno proveri svaku stavku oko vlasništva i dokumentacije nekretnine.

"Kod njih ne postoji onlajn katastar kako bi se na jednostavan način utvrdilo ko je vlasnik željene nekretnine, kao ni upis vlasništva elektronskim putem. Kod njih to ide dosta sporije, zahteva odlazak na lice mesta kako bi se ti podaci i proverili. Kao i pre kupovine, kada advokat proverava sve neophodne podatke u njihovom katastru, vlasnik je nakon kupovine dužan da lično ode u katastar kako bi upisao svoju nekretninu", govori stručnjak.

Nedeljković navodi, da je takođe, obaveza novonastalog vlasnika nekretnine da obezbedi inžinjera koji mora da izađe na teren kako bi se proverila dokumentacija i urabnistički plan nekrentine.

Ukoliko postoji nešto sto je naknadno dozidano, ili pravljeno po nekom drugom projektu, što je neretko i slučaj, a sagrađeno je do 2011. godine, mora dodatno da se legalizuje. Vlasnik objekta je dužan da plati legalizaciju, koja se brzo završava, jer Grci imaju jasno napravljen plan zakona i to ide jednostavno. Posle legalizacije dodatog dela na nekretnini, inženjer pravi novi plan kako u stvari izgleda taj objekat sa svim promenama na njemu, i sa tim dokumentom se pristupa ugovoru.

Kao i u Srbiji, ugovor se pravi kod notara

Direktor predsedništava GrekoDom kompanije objašnjava da nekad postoji mogućnost da usled provere papirologije ispliva neka nepravilnost zbog koje ne vredi nastavljati kupoprodajni ugovor.

"Advokati u svakom trenutku provere kompletne dokumentacije mogu budućem vlasniku da jave neprijatne vesti, odnosno određeni problem zbog kog bi najpametnije bilo da odustanu od kupovine željenog objekta, kako se ne bi gubilo vreme oko komplikovanijih prepreka. Kao i da bi najpametnije bilo da se kupac prebaci na razgledanje nekih drugih nekretnina u toj sitauciji", ukazuje on.

Šta još sve treba da se plati?

Ukoliko je sve kako treba, ceo proces kupovine stana u Grčkoj traje oko dva meseca sa pravim advokatom, ali postoji i određene stavke koje moraju da se plate pored same nekretnine.

"Cena celokupnih troškova i procedure, kako bi stambeni objekat prešao u vlasništvo klijenta, iznosi oko 10 odsto od vrednosti cele nekretnine, a to uključuje usluge advokata, notara, upisa u katastar, porez na prenos, kao i usluge agencije. Pored tih deset odsto koje je kupac dužan da plati, neophodno je da se podnesu dve poreske deklaracije koje zajedno koštaju 150 evra, a takođe imaju i obavezu prenosa struje i vode, ili priključenja ukoliko te dve stavke ne postoje unutar nekretnine", govori Nedeljković.

Dodao je i da koliko god to čudno zvučalo, prema zakonu u Grčkoj investitor nije dužan da stavi strujomer i vodomer u nekretninu.

Aktuelne cene nekretnina u Grčkoj

U razgovoru za Bizportal, Nedeljković ističe da cene dosta zavise od dela grada i stanja nekretnine, kao i da se cene u Solunu kreću od 800 evra pa sve do 6.000 i više po kvadratu, i da je sve manje jeftinih stanova.

"Solun je vrlo sličan sa cenama na Halkidikiju. Kvadrat novogradnje na Halkidikiju, kao i Solunu je u proseku oko 2.200 evra, sa tendencijom rasta, jer je sve manje placeva na kojima bi mogle da se prave novi stambeni objekti, pa vlasnici koriste situaciju i tako, na svako malo, povećavaju cenu. Pristupačnih stanova koji su 2014. i 2015. koštali oko 50.000 evra skoro i da nema, a i to što se pojavi na tržištu, zahteva mnogo ulaganja, kao i da to što je iole kvalitetno i jeftino jednostavno se proda odmah", rekao je Nedeljković.

Što se tiče Halkidikija i promorja, u zavisnosti od mesta do mesta, cena po kvadratu starogradnje može da se nađe i za 1.000evra, dok je ista takva starogradnja na nekom drugom mestu čak duplo skuplja.

"Stanovi i apartmani koju na 500, 600 metara od mora koštaju od 1.600 do 2.000 evra po kvadratu u zavisnosti od stanja nekretnine. Najbolje su prošli oni koji su ranijih godina kupili jeftine nekretnine, koje su renovirali i uložili u njih, pa sada mogu da ih prodaju za drastičnu razliku", zaključuje Nedeljković.