Aktuelno - Moj kvadrat -

Kod komšija cene stanova u padu treći uzastopni kvartal

Prosečna cena kvadrata stana u novogradnji na nivou Crne Gore u prvom kvartalu iznosila je 1.389 evra. To je treći uzastopni kvartal sa padom cena stanova, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/StockPhotoAstur
Ilustracija: Depositphotos/StockPhotoAstur

U trećem kvartalu prošle godine (jul, avgust, septembar) prosečna cena kvadrata u novogradnji u komercijalnoj prodaji bila je na rekordnom nivou i iznosila je 1.446 evra, u četvrtom kvartalu (oktobar, novembar, decembar) je pala na 1.409 evra, a sada na 1.389 evra, prenose Vijesti.

Ovo su cene koje je Monstat dobio na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora i odnose se na prodaju koju su obavila registrovana privredna društva. U ovaj prosek nisu uračunati stanovi iz takozvanih sindikalnih programa solidarnosti.

U 2020. godini, tokom pandemije kovida-19, cena kvadrata stana, prema podacima Monstata je pala na prosečnih oko 1.100 evra, da bi tokom 2021. godine narasla na oko 1.200 evra. U poslednjem kvartalu 2021. godine prosečna cena kvadrata stana u novogradnji i komercijalnoj prodaji iznosila je 1.209 evra i nakon toga počinje njen rast, podseća podgorički dnevnik. Na početku prošle godine prosečna cena kvadratnog metra stana je porasla na 1.346 evra, a zatim u drugom kvartalu na 1.425 evra.

Razlozi za to povećanje, kako je tada saopštavano iz građevinskih preduzeća, bio je rast cena građevinskih materijala izazvan poremećajem na tržištu zbog rata u Ukrajini, prekidom linija snabdevanja i rasta cene energenata. Cene građevinskih materijala su počele da se smanjuju krajem prošle godine, ali cene stanova nisu u potpunosti pratile taj pad zbog rasta interesovanja kupaca pre svega Ukrajinaca, Rusa i Turaka.

U Podgorici je prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u komercijalnoj prodaji u prvom kvartalu ove godine iznosila 1.409 evra, što je najniža cena u poslednja četiri kvartala. Na primorju prosečna cena kvadrata sada iznosi 1.392 evra, i neznatno je veća nego na kraju prošle godine kada je bila 1.387 evra. Znatno veće cene stanova u šest primorskih opština bile su u prvoj polovini 2022. godine - 1.445 i 1.473 evra.

Ova statistika pokazuje i da su prosečne cene niže na primorju nego u Podgorici. U severnoj regiji prosečna cena kvadrata u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1.201 evro, što je treći uzastopni kvartal njihovog pada.

U centralnoj regiji, koja obuhvata Nikšić, Cetinje, Danilovgrad i Tuzi, cena kvadrata stana novogradnje u komercijalnoj prodaji iznosila je 680 evra, što je uz manje oscilacije slično kao i prethodnih godina. To je neznatno niže nego na kraju prošle godine kada je cena bila 691, ali znatno više nego u trećem kvartalu prošle godine kada je kvadrat koštao 612 evra.

U prvom kvartalu ove godine stanovi iz solidarne izgradnje prodavani su po ceni od 600 evra po kvadratu. Na primorju i u severnoj regiji, nije bilo prodaja ovih stanova, dok je u centralnoj regiji njihov kvadrat koštao 589 evra.