Aktuelno - Moj kvadrat -

Nastavljeni radovi na izgradnji najvećeg tornja na svetu

Otkako je 2010. godine u Dubaiju izgrađena čuvena Burdž Kalifa visine 828 metara, takmičenje u izgradnji nebodera postalo je izuzetno teško. Međutim, celu priču značajno bi mogla da promeni Saudijska Arabija.

Izvor: Capital.ba
Podeli
EPA-EFE/AMEL PAIN
EPA-EFE/AMEL PAIN

Naime, nakon duže pauze, u Saudijskoj Arabiji nastavljeni su radovi na izgradnji nebodera Jeddah Tower koji će po završetku biti za 172 metra viši od svog konkurenta, prenosi Capital.

"Zgrada će imati tanak i aerodinamičan oblik koji će neutralizovati efekte vetra. Njegova unutrašnjost, koja će imati površinu od približno 1,5 kvadratnih kilometara, između ostalog će uključivati hotel, luksuzne apartmane, kancelarije i najvišu svetsku opservatoriju s pogledom na Crveno more. Ona će se nalaziti na 157. spratu”, navodi se u izveštaju.

Očekuje se kako će Jeddah Tower biti centralni deo razvoja projekta “Jeddah Economic City” koji će imati za cilj revitalizaciju grada.

Ukupna vrednost projekta procenjuje se na 20 milijardi dolara, od čega će samo 1,2 milijarde dolara biti izdvojeno za podizanje tornja.

Projekat izgradnje ovog fascinantnog objekta započet je 2010. godine, ali je naglo zaustavljen 2017. godine kada se kompanija SBG povuka iz projekta.

Zbog toga je raspisan tender za novog glavnog izvođača za neboder od preko 1.000 metara. Nova kompanija će dalje implementirati viziju arhitektonskog studija “Adrian Smith + Gordon Gill”.