Biz - B92.net

Neverovatne cene nekretnina u Grčkoj: Kuća na plaži za 55.000 evra

Iako su nekretnine poslednjih meseci veoma poskupele u Srbiji, smeštaj u Grčkoj, nedaleko od plaže prodaje se za neverovatan iznos.

Izvor: Blic / Marica Jovanović
Podeli
Ilustracija: Depositphotos_zstockphotos
Ilustracija: Depositphotos_zstockphotos

Kuće sa placem kreću se od 55.000 evra, dok se apartmani mogu naći i za 39.000 evra, pa i manje. Kada su u pitanju kuće, u cenu ulazi i veliki plac, dok kod stanova i apartmana u istu računa i parking.

Društvene mreže prepune su oglasa o prodaji nekretnina na samoj obali mora u Grčkoj, a osim detaljnog opisa, vlasnici su ponudili i fotografije svih prostorija nekretnine koju prodaju.

U jednom takvom oglasu za na prodaju je kuća u malom prigradskom naselju Nea Epivates, nedaleko od Soluna. Kuća ima 70 kvadratnih metara, od plaže je udaljena samo 800 metara i nalazi se na placu od 500 kvadratnih metara. Kako se u oglasu navodi, nekretnina je u odličnom stanju a uz nju idu i parking i dodatna prostorija za korišćenje.

Kuća se sastoji se od dve spavaće sobe ,dnevne sobe sa kuhinjom, kupatilom i galerijom od oko 30 kvadrata i košta 54.000 evra.

Stan u Haniotiju 55.000 evra

U grupi "Grčka top house" stan u Hanotiju na na 200 metar od mora prodaje se za 55.000 evra. Nekretnina od 40 kvadratnih metara, nalazi se na drugom spratu, poseduje spavaću sobu, dnevnu sa kuhinjom, kupatilo i terasu sa pogledom na susednu zgradu i šetalište.

Još jeftiniji je apartman u Leptokariji. Naime, prema opisu iz oglasa, apartman od 25 kvadrata u novogradnji prodaje se za 39.000 evra. Ova nekretnina nalazi se u prizemlju, ima terasu i udaljena je samo 800 metara od plaže.

Stan od 50 kvadrata, sa pogledom na Solun na prodaju je po ceni od 65.000 evra. Kako je u oglasu navedeno, stan se nalazi u ulici Egnacija, na 9. spratu, ima dve sobe, kuhinju, kupatilo i veliku terasu za uživanje i odličan je za izdavanje kao i za stalni boravak.

Nekretnine i za 30.000 evra

Na poznatim grčkim za oglašavanje nekretnina na prodaju, mogu se pronaći nekretnine i za 30.000 evra. Takva jedna nalazi se na Lefkadi. Kuća ima 65 kvadratnih metara, a prema opisu iz oglasa ima samo jednu sobu.

U oglasu nema opisa kao ni fotografija koje bi opisale unutrašnje stanje nekretnine, ali je naglašeno da se radi o staroj gradnji, napravljenoj 1.960 godine. Ono što može biti primamljivo, nekretnina se nalazi na placu od 130 kvadratnih metara.

U Evropskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu hipotekarne stope su se više nego udvostručile od prošle godine, terajući potencijalne kupce sa tržišta nekretnina. Prema rečima Adama Slejtera, vodećeg ekonomiste u konsultantskoj kući Oxford Economics, ovo je najzabrinjavajuća perspektiva tržišta nekretnina od 2007. do 2008. godine, s tržištima koja su pozicionirana između prognoza skromnog pada i mnogo strmijih padova od 15-20 odsto.

Cene kuća već padaju u više od polovine od 18 nanprednih ekonomija koje Oxford Economics prati, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačku, Švedsku, Australiju i Kanadu, gdje su cene pale za oko 7 odsto od februara do avgusta. Kašnjenja podataka verovatno znači da većina tržišta sada doživljava pad cena, smatra Slajter, i dodaje da je jedino pravo pitanje je koliko će to biti strmo i koliko dugo će trajati.