Aktuelno - Moj kvadrat -

Novi trend u prodaji nekretnina u BiH

Uprkos rastu cena nekretnina u Bosni i Hercegovini, interesovanja kupaca ne manjka, a sve se više traže luksuzni stanovi, kažu prodajni agenti.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/kan_chana
Ilustracija: Shutterstock/kan_chana

"Pojavio se jedan novi trend u prodaji nekretnina, nova grupa kupaca. To su ljudi koji žele kvalitetne, atraktivne nekretnine, luksuzne i ekskluzivne stanove – i oni su spremni da plate mnogo više. Veća je kupovna moć te grupe kupaca", u Tuzli se desilo pre mesec-dva da je jedan stan prodat za više milion KM (oko 500.000 evra), kaže Abdulah Kapić, agent za nekretnine, izvestila je Federalna televizija, a preneo Investitor.

Kvadrat stana u Tuzli, u novogradnji, košta od tri do pet hiljada. Ove cene prati i Mostar, dok cene kvadrata stana u Sarajevu idu čak i do 8.000 maraka, ili 4.000 evra.

Razliku u cenama prave lokacija, grad, reputacija investitora, kao i da li je u pitanju novogradnja ili starogradnja.

Glavni grad BiH posebno je interesantan za potencijalne kupce, ali i investitore. Podaci govore da bh. dijaspora i dalje velika sredstva ulaže upravo u nekretnine, pretežno novoizgrađene stanove. Potražnja je jako velika, i ne prati je ponuda.

"Momentalno je nešto manja ponuda nego potražnja, ako govorimo o samom Sarajevu. U Sarajevu se malo toga gradi u odnosu na ovako ozbiljan grad, grad koji ima toliko potražnje. Tradicija naroda sa ovih prostora je da štedi u nekretninama", ističe Spaho Ljajić, agent za nekretnine.