- Komentari -
 1. @Stef, komentar uopste nije objektivan, i naravno tesko je predvideti kretanje cena nekretnina sobzirom da se cena sastoji od gomile parametara: traznje, kupovne moci, kamatne stope, kvalitea gradnje, lokacijskih uslova...
  Zapadnu evropu i USA nema smisla uzimati kao perimetar, tamo je rast cene ako je i postojao posledica cuvanja kapitala i rasta troskova izgradnje, na nase trziste je mahom uticalo nedovoljno instrumenata za plasiranje kapitala, sto je dovelo do velike gradnje i kupoivne. Evidentno je da ta kolicina nekretnina realno nece biti potrebna pa se trenutan pad prodaje polako reflektuje i na generisane cene. Pogledajte samo pad prodaje u Novom Sadu, Beogradu i Nisu u proteklih 6 meseci, takodje i nacin na koji su vecinom kupovani. Trenutno jos ima novca u slamaricama, ali kad stane pad od 40% bice neizbezan.
  (Objektivno, 12. jun 2023 17:35)

  # Link komentara

 2. “Kakva bi bila realna predvidjanja za kretanje cena nekretnina u Srbiji (ne mislim na zelje kupaca i prodavaca)? Ako zaista neko zna , molim da napiše,hvala.“

  Možete očekivati prvo smanjen broj prodaja koje će da traje 6 meseci do godinu dana. Nakon toga bi mogle cene da padnu 10-15% po kvadratu u sledećih godinu, dve. Posle toga nastavlja rast oko 5%-10% godisnje. Verovatno bliže 5%. Do sledeće krize. To je nekako najrealniji scenario. Može biti da do pada uopšte I ne dodje. Ima nas koji smo po svetu zadnjih 30 godina I polako prodajemo kuće I stanove ovde gde smo I donosimo pare I kupujemo za penziju. Nema nas puno ( nekoliko desetina hiljada) ali Srbija i Beograd su jako malo tržište takodje sa malo gradnje..Dodaj ruse I druge izbeglice I ove iz Kine što rade I štede..
  (Stef, 10. jun 2023 22:01)

  # Link komentara

 3. Ne mozete Beograd po urbanosti nikada ali nikada porediti ni sa Berlinom Ni Hamburgom a o Minhenu da ne govorim. U Minhenu zivi svetska IT elita i industrijalci najolaceniji inzenjeri sveta alo bre! Kakav Beograd i Minhen poredite. Prosecna plata u Minhenu je kaoni kvadrat stana sto znaci da je njima taj kvadrat jeftin.U Beogradu 5 prosecnih plata za kvadrat!!!! Alo pogledajte se u ogledalo! Beograd se moze meriti sa nekom nemackom varosicom ali ni sa njom po uredjenosti urbanizmu ekologiji dakle u Nemackoj 3 puta povoljnije nego u Srbiji a tamo su i sad i pre godinu dana stambeni krediti bili jeftiniji manja kamata jer je otplata sigurnija nego u Srbiji koja nije cak ni EU. Cene u Beogradu pasce 50% prvobitna procena mi je bila 30-40% do 2025. sada bi zivot dao da cena ide 50% dole. Vi niste svesni sta ovde poredite 4. ekonomiju sveta sa rupetinom prezaduzenom zvanom Srbija zagadjeno korumpirano putevi katastrofa prevoz uzas nigde metroa. Nema 35% Beograda ni kanalizaciju a i ono sto ima direktno se fekalije izlivaju nepreciscene u Savu kod Beograda na vodi gde je najskuplje. Ovo je nenormalna zemlja.Sve ovo uzrokovale su krvave pare od trgovinee narkoticima uzasna peracina para. Ali zavrsena je prica s tim. Zato kazem tj. tvrdim pod teretom jos jace krize koja dolazi ide dole 50% a nije novac obezvredjen 50% u odnosu na sve. Za hranu jeste ali za ostale proizvode nije. Cene padaju cak i hrane u svetu i to polako pocinje. Bela tehnika tj. sva tehnika je manje vise ista cena od 2020. Automobili imali potraznju zbog nedostatka cipova i to se sredjuje lagano ide dole cena. Gradjevinski materijal i logistika prevoz brodskih kontejnera se vratio na nivo 2019. Ne znam sta jos treba da kazem da bi shvatili neooravdanost abnormalno visokih cena za Bgd i NS. Prodaja je zato stala jer krediti su zaustavljeni i ostace tako jos 4 godine minimum a krediti su generisali i veliki deo keš kupovina jer kaf neko kreditnom kupcu proda stan taj postaje keš kupac toga vise nema a nema ni interesovanja jer se pad vec desava ali moraju odma da krenu sa 20% da bi prodali brdo neprodatih stanova novogradnje. Sada vreme radi za keš novac a ne za cene kvadrata obrnulo se samo mnogi jos ne shvataju.Shvatice ubrzo
  (Aman, 10. jun 2023 21:29)

  # Link komentara

 4. Šabac izašao vidim na 1700bez pdv-a....Jel to realno....
  (Marko Kraljević, 10. jun 2023 20:54)

  # Link komentara

 5. Kakva bi bila realna predvidjanja za kretanje cena nekretnina u Srbiji (ne mislim na zelje kupaca i prodavaca)? Ako zaista neko zna , molim da napiše,hvala.
  (Danijela, 10. jun 2023 19:14)

  # Link komentara

 6. problem su institucionalni kupci - penzione kase, hedž fondovi i ostalo.
  Nekretnine su izgubile prvobitnu namenu tj za stanovanje. Većina stanova je prazno godinama . Tako je i u Srbiji i u EU Dubaiju, pa čak i u Indiji kako mi jedan kolega nedavno kaže. Ne postoji relacija između prosečne plate u državi i cene kvadrata jer tržište nigde ne zavisi od prosečnog čoveka.
  Problem bi se lako rešio kad bi se ograničilo gde šta i koliko investicioni kupac može da kupi. Takođe oporezivati prazne stanove bi obeshrabrilo sve one koji kupuju stan kao investiciju a ne da bi živeli u njemu ili izdavali .
  (observer, 10. jun 2023 19:14)

  # Link komentara

 7. I dalje je to sve nenormalno skupo. To je jedino sto nas koci da se preselimo u Nemacku. Imali bi dobre plate to stoji ali nove nekretnine(ili novije sa liftom i balkonom) kostaju makar 7000 eura po kvadratu u velikim gradovima. Drugi problem stanova u Nemackoj je katastrofa raspored. U celom svetu stan sa 2 spavace sobe krece od 62-65 kvadrata dok samo u nemackoj stana sa 2 spavace sobe nema ispod 75 kvadrata a u mnogim zgradama i ispod 80 kvadrata. Znaci em sto i ovako moras da platis ogromne sume em sto moras da kupis nekom nepotrebnih dodatnih 10-15 kvadrata ne bi li dobio porodicni stan sa dve spavace sobe.
  (Vojvodina, 10. jun 2023 18:41)

  # Link komentara

 8. Standard u velikim gradovima ide gore, onda sve ide gore, to je ta (stara) priča...
  (Pop, 10. jun 2023 18:19)

  # Link komentara

 9. @ccc

  “jeftinije nego u beogradu”

  Не знам које си цене у овом тексту гледао, али нефер је поредити цене у Београду са ценама у малим градовима у источнонемачким покрајинама (уз сво поштовање).

  Поштеније је поредити градове сличне величине и релативне важности за регион: Минхен са 8,500е/м2, Хамбург са 6,300е/м2 или Берлин са преко 5,000е/м2 у просеку (наглашавам) дефинитивно нису јефтинији од Београда где је цена у пику (последњи квартал 2022) био 1950е/м2 за староградњу и 2,600е/м2 за новоградњу.

  Иначе, слажем се за услове живота у већем делу Београда.
  (Филан, 10. jun 2023 18:16)

  # Link komentara

 10. To je uslovljeno kamatnom politikom EU...Dok su krediti bili jeftini nekretnine su bile skupe, sada kamate visoke nekretnine jeftine u principu za kupca ista rata....
  (Drug, 10. jun 2023 17:03)

  # Link komentara

 11. dobra prilika da mi malo podignemo cene!
  (profiter, 10. jun 2023 17:00)

  # Link komentara

 12. Пре ћу купити у Hемачкој него у Србији..... Како је кренуло
  (ИБАРСКА ЛАСИЦА, 10. jun 2023 16:36)

  # Link komentara

 13. Ljudi nikako da shvate da je novac za samo 3 godine izgubio 50% vrednosti. A imali smo hiperinflaciju ali ljudima ne ide u glavu da se to dešava sada sa svim glavnim valutama u svetu. Ušteđevina i plate su obezvređene. Samo pogledajte šta ste mogli da platom od 70000 2019 godine a šta sad?
  (Buržo Azija, 10. jun 2023 16:35)

  # Link komentara

 14. Nadam se da su se ispucali svi , jer ovo je neodrzivo
  (John Doe, 10. jun 2023 15:32)

  # Link komentara

 15. Prevelika je ponuda stanova. Nema potrebe za tolikim nekretninama.
  (Cane, 10. jun 2023 15:23)

  # Link komentara

 16. Tamo se ne isplati kupovati nekretnine. Zbog raznoraznih stambenih i decijih dodataka.
  (Dejan2, 10. jun 2023 15:16)

  # Link komentara

 17. jeftinije nego u beogradu a bg je sve samo ne divan grad za zivot. infrastruktura je ocaj i sve bez plana.
  (ccc, 10. jun 2023 15:10)

  # Link komentara