Optika - brza i sigurna internet konekcija

Beograd -- Tehnologija u svetu brzo napreduje, a od inovacija inženjera najviše koristi imaju korisnici.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, dell640,
Foto: Depositphotos, dell640,

Da li koristite VoIP?

VoIP (Voice Over Internet Protocol) je napredni telefonski servis koji koristi internet umesto tradicionalnih telekomunikacionih linija. Glavne prednosti korišćenja VoiPA-a su visokokvalitetni pozivi i video-konferencije, fleksibinost i prenosivost, kao i činjenica da možete koristiti samo jedan uslužni servis, a ne više usluga.

Korišćenje VoIP-a znači da vaša internet veza mora da bude u mogućnosti da podrži i govorne i internet podatke. Kada vaš internet ne podržava oba, naići ćete na odbačene i propuštene pozive. To može otežati poslovanje i povezivanje sa poslovnim saradnicima. VoIP usluge preko optičkih linija omogućavaju veći kvalitet i veću pouzdanost.

Brzina interneta veoma je bitna kod pravnih lica i kompanija. Posao, odnosno profit, zavisi od komunikacije.

Moderan biznis oslanja se na pristup internetu kako bi podržao svoje poslovanje. Ako vaše preduzeće koristi aplikacije zasnovane na tehnologiji informatičkog oblaka, online CRM rešenja ili se povezuje sa više kancelarija, potrebna je usluga optičkog interneta.

Fiber internet je brz, pouzdan, napredan oblik internet tehnologije – onaj koji se čak može koristiti za telekomunikacije.

Prilikom kupovine internet paketa, mnogi od nas se susreću sa tri glavne opcije - DSL, kabl ili optika. Optički internet je najbrža internet opcija. Prednost ove konekcije je brzina aplouda koja je mnogo brža od DSL-a i kabla.

Prenos internet signala optičkim kablom je najnaprednija tačka do koje je tehnologija prenosa internet ali i TV i telefonskog signala stigla. Brojne su prednosti optičkog interneta. Kvalitet signala, brzina protoka, sigurnost prenosa informacija, najvažniji su razlozi koji će vas opredeliti za ovakav vid internet priključka.

Brzina aplouda utiče na kvalitet video konferencije i slanja velikih fajlova. Kablovski internet paket od 50 Mbps može da ima brzinu aplouda od samo 2 Mbps, dok DSL brzina od 12 Mbps može da ima aploud od samo 1 Mbps.

Potencijalni hakeri i kradlivci informacija mogu relativno lako dobiti pristup poslovnom kablovskom internetu, zahvaljujući prisluškivanju kablova ili drugim relativno jednostavnim metodama. Jedini način da prodre u optički internet je da fizički odreže vlakna, što će uticati na to da signal nestane. Fiber-optički internet je moćan način da se poveća zaštita kompanije od sajberkriminala.

Optika je otporna i na smetnje. Internet sa bakarnim kablovima koji podržava širokopojasne veze je osetljiv na elektromagnetne smetnje, koje mogu biti uzrokovane brzinom teških mašina. Fiber internet signal se ne degradira ili nestaje zbog elektromagnetnih smetnji.

Smanjenje troškova

Ono što izdvaja optički internet u odnosu na druge načine prenosa internet signala je brzina.

Brzina prenosa signala na ovaj način je ogromna čak i kada su u pitanju izuzetno geografski udaljene lokacije, pa se brzina signala na najvećim udaljenostima meri u milisekundama. Brzina je ključna kod uštede troškova i povećanja produktivnosti.

Pored brzine važno je istaći tehničke karakteristike optičkih kablova i prenosa internet signala na ovakav način. Optički kablovi zauzimaju mnogo manje prostora od bakarnih kablova i mnogo ih je lakše instalirati. Imaju manju težinu, pa je tehnički lakše postaviti infrastrukturu što znači da se brže, lakše i sigurnije polažu u zemlju, kroz vodu, vazduh i slično.

Optički kablovi imaju ogromnu brzinu prenosa podataka između korisnika a prednost je i to što slabljenje signala u toku prenosa gotovo da ne postoji ili je pak vrlo malo.

Optički kablovi su otporni na atmosferske uticaje pa visoke temperature, električne instalacije, niske temperature i slični potencijalno ometajući faktori ne utiču na kvalitet signala.

Kada su velike udaljenosti u pitanju, koriste se singlmodni optički kablovi, dok se multimodni koriste za kraće distance. Razlika između ovih tipova optičkih kablova je u brzini prenosa svetlosnog signala.

Optički internet je prisutan u Srbiji

Latencija

Latencija je termin koji se koristi za opisivanje kašnjenja do kojih dolazi prilikom obrade podataka putem internet veze. Fiber-optički internet eliminiše mnoge problem sa kašnjenjem koji korisnici doživljavaju na kablovskom internet, posebno kada preuzimaju ili učitavaju video ili high-definition sadržaj. Poslovne prednosti smanjenja latencije mogu uključivati:

- Bolji kvalitet glasa za VoiP korisnike

- Mogućnost premeštanja više aplikacija u oblak

- Preuzimanje I otpremanje ogromnih datoteka bez prekida

- Poboljšana saradnja između zaposlenih

Optički kablovi su za veoma brz vremenski period našle svoju primenu i svet uveliko koristi ovu tehnologiju jer ona omogućava prenos telefonskog, internet i video (TV) signala kroz samo jedan kabal. Tendencije su da se u bliskoj budućnosti uklone svi dodatni kablovi koje može da zameni ovaj jedan. Na taj način ćemo televizijski signal, internet i telefonski impuls dobijati istim putem, optičkim kablovima a kvalitet slike, zvuka i brzina protoka informacija biće gotovo savršena.

Optički internet je prisutan u Srbiji. Značajna sredstva se ulažu u modernizaciju celokupne telekomunikacione mreže. Bakarni kablovi se zamenjuju optičkim a pokrivenost optičkim signalom iz dana u dan je sve veća. Postoje određene metode kada je u pitanju postavljanje optičkih kablova. Kada su zgrade u pitanju važno je napomenuti da je neophodno da se svi stanari saglase da li žele da im provajder postavi optičku mrežu. Provajder to radi uglavnom o sopstvenom trošku.

MTS otišao korak napred

MTS otišao je korak napred kada je u pitanju brzina interneta. Novi programi, aplikacije i sistem u kome funkcioniše savremeni svet biznisa, traži veću brzinu, jači protok.

Da bi zadovoljili potrebe klijenata, MTS je korisnicima ponudio četiri paketa "Fiber".

Novina je što sa tim paketima imaju 100 odsto brži "upload", cene su niže, a prvih šest meseci imaju duplo veću brzinu. Ovo je svakako rešenje po meri korisnika.

U paketima se dobija neograničen internet + WiFi, non-stop profesionalna tehnička podrška, statička IP adresa, SLA, instalacija i podešavanje opreme.

Broj područja na kojima je dostupna optika sve je veći, a zainteresovani klijenti mogu da se informišu besplatnim pozivom na 0800 123 123

Prednosti

Foto: Depositphotos, stori, 23638543
Foto: Depositphotos, stori, 23638543

Optički internet omogućava nesmetano povezivanje većeg broja korisnika interneta bez uticaja na kvalitet, brzinu i dostupnost. Osnovne karakteristike optičkog interneta su:

- Brzina protoka signala (brzo slanje i primanje)

- Kvalitet signala

- Sigurnost signala

- Pouzdana konekcija bez prekida i problema u snabdevanju

- Korišćenje najsavremenijih servisa

strana 1 od 11 idi na stranu