Klikom do oblaka: Zašto cloud tehnologija postaje neophodna kompanijama?

Beograd -- Cloud tehnologija postala je glavni saveznik kompanija, ali još postoje otpori i nerazumevanje dobrobiti koje donosi ova strategija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, jirsak
Foto: Depositphotos, jirsak

Računarstvo u oblaku je koncept koji omogućava da se kompjuterski resursi isporučuju korisnicima na osnovu njihovog zahteva u vidu usluge, putem interneta.

Ova tehnologija predstavlja pogodno rešenje za realizaciju infrastrukture poslovnih sistema, uz smanjenje troškova ulaganja u infrastrukturu i visok stepen efikasnosti i dostupnosti.

Transformacija

Cloud tehnologija transformiše način na koji organizacije koriste kompjuterske usluge. To je uporedivo sa načinom na koji koristimo i plaćamo električnu energiju: prosto kao što utaknete kabl uređaja u zid, uključite ga i platite onoliko koliko potrošite. Ne morate da se zamarate održavanjem izvora energije, vaše je da ga koristite. Tako je i sa cloud tehnologijom. Fokus više nije na upravljanju, održavanju, podršci lokalnim serverima i čemu sve ne. Cloud tehnologija sve to izmešta u okruženje u kome neko drugi obavlja taj posao – vaše je da tu uslugu koristite putem interneta.

Pre pojave clouda, kompanije su morale da investiraju znatna sredstva u opremu, softver i sisteme za skladištenje podataka, na samom početku poslovanja ili u slučaju znatnijih proširenja i promena, kako bi osigurale nastavak poslovanja u slučaju IT katastrofe. Ovo je često podrazumevalo dvostruke troškove.

Glavne prednosti

Foto: Depositphotos, everythingposs
Foto: Depositphotos, everythingposs

Upravo zbog ušteda i brzine, cloud je često važniji za male biznise i nove kompanije nego za velike koji već imaju razvijenu infrastrukturu.

Sa gledišta firme, glavne prednosti clouda su brzina i fleksibilnost poslovanja, povećanje dostupnosti i sigurnosti podataka, dostupnost različitih opcija, optimizacija troškova i povećanje efikasnosti, veća produktivnost i ušteda vremena, kao i usvajanje novih tehnologija.

Upravo to vam mogu pružiti cloud servisi na mts-ovom portalu Oblaci.rs, prilagođenom potrebama kompanija u Srbiji.

Smatra se da je za potpunu cloud transformaciju poslovanja kompanije, u zavisnosti od njene veličine, potrebno jedna do tri godine, dok nove firme u startu radije razmatraju cloud okruženje zbog veće fleksibilnosti u slučaju rasta poslovanja.

strana 1 od 15 idi na stranu