Vesti -

Lučić: Telekom među najboljim svetskim kompanijama

Najuglednije međunarodne institucije potvrdile su da Telekom Srbija posluje izuzetno uspešno, stabilno i transparentno.

Izvor: B92.net
Podeli
FOTO Telekom Srbija
FOTO Telekom Srbija

Naime, skupština Telekoma Srbije odlučivaće 4. maja o emitovanju dugoročnih hartija od vrednosti, korporativnih obveznica, na berzi EU i time će Telekom postati prva domaća kompanija koja se odlučila na takav međunarodni poslovni poduhvat.

Ovo je najavio generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić u velikom intervjuu za Euronjuz Srbija i naglasio da je izlazak na evropsku berzu najbolja potvrda transparentnog poslovanja.

"Ovim potezom stajemo u red najvećih i najuglednijih međunarodnih korporacija u oblasti telekomunikacija kao što su Vodafon, Oranž ili Dojče Telekom. Pažljivo planiramo naš razvoj i svaki korak je deo ukupne strategije. Za izlazak na berzu EU se pripremamo već godinu dana, pre svega kroz centralizaciju nabavki preko ekskluzivnog sporazuma sa Vodafonom, koje su sada efikasnije i povoljnije, a takođe dobićemo, kao prva domaća kompanija, međunarodni kreditni rejting. Da nema transparentnosti u poslovanju, ne bismo mogli ništa od ovoga da postignemo”, objasnio je Lučić.

"Ovaj izlazak na berzu, i strateški sporazum za Vodafonom, i prošireno partnerstvo sa Evropskom investicionom bankom, partnerstvo sa komercijalnim bankama pod nikad boljim uslovima, zatim čitava naša ekspanzija, proširivanje na Severnu Makedoniju, plus ove godine još na Švajcarsku i Nemačku, kao i to što ćemo dobiti međunarodni kreditni rejting… Sve to pokazuje da je Telekom Srbija izuzetno uspešna kompanija, koja ima jasan biznis plan, da imamo jasan i realan cilj našeg poslovanja, što sve te finansijske institucije i međunarodni partneri prepoznaju”, istakao je Lučić.

U strateškoj konsolidaciji Telekoma, oko 50 odsto finansiranja biće od banaka, a 50 odsto na berzi izdavanjem korporativnih obveznica. Ovo dolazi posle velikog investicionog ciklusa, gde je za četiri godine urađeno mnogo.

"Pre svega tu je razvoj optičke infrastrukture, jer smo sada stavili Srbiju, mora to da se prizna - voleo vas neko ili ne, u rang razvijenih evropskih zemalja po kilometraži optike i po broju domaćinstava koja mogu da koriste optički internet. Razvili smo 4G mrežu, potpuno smo spremni za 5G, uložili smo u akvizicije manjih operatera, kao i u proizvodnju sadržaja. A sve ovo je naišlo na finansijsku podršku banaka, koje od nas ne traže zauzvrat ikakve garancije, pritom zaduženost kompanije u Srbiji prošle godine, i pored velikih investicija, nije povećana, dok je na nivou Grupe veća za samo dva odsto”, naveo je Lučić.

Kako je dodao, Telekom po svim merilima spada u red srednje zaduženih telekomunikacionih kompanija, a u isto vreme ostvaruje izuzetan rast prihoda i profita.

Spremni za investitore

Lučić očekuje veliki uspeh kompanije koju predvodi na evropskoj berzi. "Najverovatnije ćemo izaći na berzu u Luksemburgu. Ranije je London bio centralna tačka, međutim, posle Bregzita, ključna je EU. Naravno, tamo su pored evropskih prisutni i svi glavni američki i britanski investitori. Potpuno sam siguran da će i oni biti zainteresovani za Telekom i da će naše prvo izdavanje korporativnih obveznica biti izuzetno uspešno. Telekom Srbija je uspešna kompanija i samim tim atraktivna za sve najbolje investiture”, naglasio je Lučić.

Prema njegovim rečima, Telekom će u sledeće dve godine doći do određenih potencijalnih akvizicija u regionu i izdavanjem dodatnih obveznica na berzama može da nabavi dodatna sredstva.

"Izveštaj kreditnih agencija pokazuje da je Telekom Srbija izuzetno dobra i atraktivna kompanija, koja će i na berzi postići izuzetno dobre uslove”, istakao je Lučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.