Vesti -

Telekom pustio u rad mobilnu telefoniju u Švajcarskoj

Naš Telekom će bez obzira na ekonomsku krizu koja je zavladala u Evropi uspešno završiti sve šta je planirano u ovoj i narednoj godini.

Izvor: B92.net
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

"To uključuje i međunarodno širenje, tako da je ovog meseca proradila mobilna telefonija srpske kompanije u Švajcarskoj", poručio je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić govoreći na "Digitalnoj konferenciji" u Beogradu.

Odgovarajući na pitanje u kojoj meri moguća recesija u EU, međunarodna ekonomska kriza i problemi sa snadbevanjem i cenom energenata utiču na kompanije iz sektora telekomunikacija, Lučić je objasnio da je Telekom u vrlo povoljnoj situaciji.

"Naravno, nije lako, ali mi smo glavni deo najvećih investicija već završili u periodu kada je kapital bio mnogo dostupniji i povoljniji, a to su pre svega izgradnja optičke mreže, pokretanje naših multimedijalnih kanala, objedinjavanje kompanije, izgradnja veoma dobre 4G mreže. Kao plod tih ulaganja sada drugu godinu zaredom beležimo snažan rast prihoda. Najveća investicija koja nam predstoji je 5G mreža i tu moram da se pohvalim da smo na vreme, pre ove krize, prošle godine, dobili ulaganje Evropske investicione banke, koja će nam biti partner na tom poslu“, kazao je Lučić.

Prvi čovek Telekoma je pohvalio državu Srbiju, jer je cena struje kod nas mnogo povoljnija u odnosu na neke druge zemlje u regionu i šire. Pritom, kod telekomunikacionih operatera troškovi za struju nisu presudno veliki, u ovoj kompaniji konkretno iznose manje od jedan odsto troškova, tako da evropska kriza sa energentima svakako neće poremetiti investicioni ciklus Telekoma.

"Sve što smo planirali za ovu i sledeću godinu biće završeno kako je osmišljeno. A reč je o završetku već skoro potpuno izgrađene optičke infrastrukture i investicija u 5G mrežu, pre svega u Srbiji, ali i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Takođe, veoma su nam važni razvoj digitalnih servisa i širenje prema dijaspori, ali sredstva koja su za to potrebna nisu prevelika, pre svega jer smo sve na vreme planirali i organizovali“, naglasio je Lučić.

Vladimir Lučić je kao ekskluzivnu vest na “Digitalnoj konferenciji” saopštio da je Telekom ovog meseca pustio u rad mobilnu telefoniju u Švajcarskoj, dok će svečano otvaranje poslovnica u toj zemlji biti u oktobru.

Takođe u oktobru krenuće mobilna mreža Telekoma u Severnoj Makedoniji, a potom na red stiže Nemačka, dok su u Austriji usluge kompanije uveliko prisutne i donose desetine miliona evra prihoda.

"Razvojni koncept Telekoma je prilično jednostavan: fokusirali smo se na to da u ovom užem regionu budemo snažan infrastrukturni operater i jak igrač u medijskim sadržajima i digitalnim servisima, a potom da se pažljivo, ali dinamično, dodatno proširimo i da svako ko želi naše sadržaje i servise može da ih dobije, a tu mislim pre svega na sve zemlje bivše SFRJ i na našu dijasporu“, objasnio je Lučić.

Na pitanje šta još sledi, naglasio je kao prioritet “venture capital” fond Telekoma Srbija, odnosno fond za finansiranje startapova u sektoru digitalnih inovacija. Fond je već imao prve investicije, a sada, nakon što su stvari maksimalno organizovane i “utegnute”, sledi ubrzanje.

"Kao što smo pre četiri godine zacrtali da ćemo pokušati da budemo dominantan tržišni igrač u medijskim sadržajima, pre svega u zemljama bivše Jugoslavije, ali i šire prema dijaspori, sada smo više fokusirani na razvoj digitalnih servisa, za šta imamo neke veoma dobre ideje i do kraja godine naš VC Fond će pomoći bar pet startapova u početnoj fazi i mislim da ćemo i u tome biti vrlo uspešni“, istakao je Lučić.

Odlične vesti za akcionare

Prvi čovek Telekoma je naglasio da je izuzetno zadovoljan rastom prihoda i dobiti, iako je očekivao da će se to desiti.

"Već dve godine beležimo izuzetno veliki rast prihoda, pre svega zahvaljujući značajnom povećanju broja korisnika. Ohrabruje to što ove godine, za razliku od nekih prethodnih, pravimo rast prihoda i u mobilnoj telefoniji, koji postaje dvocifren. A sa rastom prihoda raste i profitabilnost Telekoma, kako u Srbiji tako i na nivou cele Grupe, što su naravno odlične vesti za naše akcionare, državu i građane“, izjavio je Lučić na "Digitalnoj konferenciji”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.