Vesti -

Telekom Srbija svojom mrežom pomaže nauci u zaštiti životinjskih vrsta

Povodom Dana planete Zemlje koji se obeležava 22. aprila, Telekom Srbija je pokrenuo kampanju sa porukom "Čuvajmo najvažniju od svih mreža. Mrežu života".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Zarko Prusac
Ilustracija: Shutterstock/Zarko Prusac

U pitanju je nastavak dugoročnog projekta "Nijedna vrsta ne umire sama".

Kako se navodi u saopštenju Telekoma, pored finansijske podrške koju ta kompanija pruža udruženjima i stručnjacima za nabavku sofisticirane opreme i za terenske aktivnosti u programima zaštite ugroženih vrsta, kao i edukacije javnosti o značaju očuvanja biološke raznovrsnosti, ona pruža i veliki oslonac nauci u zaštiti životinjskih vrsta.

Potvrda toga je snažna mobilna mreža koja omogućava da se i u ruralnim delovima zemlje, primenom savremenih tehnologija u monitoringu ugroženih vrsta, mogu dobiti vredni naučni podaci o njihovom ponašanju, kretanju i navikama.

Na taj način se doprinosi poboljšavanju uslova života za njih, ali i za ljude. U prvoj fazi ekološkog projekta "Nijedna vrsta ne umire sama" skrenuta je pažnja na zaštitu ptica kao ključnih pokazatelja kvaliteta životne sredine i to kroz četiri ugrožene vrste kod nas: beloglavog supa, orla zmijara, modrovranu i sove.

Od ove godine kompanija podržava i aktivne mere zaštite surog orla. U saradnji sa Nacionalnim parkom Tara, kompanija je proširila aktivnosti i na zaštitu sisara.

Prvi put u Srbiji markiran je mrki medved specijalnom GPS/GSM ogrlicom sa kamerom čime je omogućeno da se upozna "tajni život medveda".

Projekat "Nijedna vrsta ne umire sama" nastavljen je i saradnjom sa reprezentativnom naučnom institucijom – Biološkim fakultetom u Beogradu, na zaštiti posebno značajnih vrsta sisara: tekunica, dabrova, risova i već pomenutih mrkih medveda.

Ove četiri vrste su izabrane prema stepenu ugroženosti i kao ključne za funkcionisanje ekosistema gde žive.

Kampanjom "Čuvajmo najvažniju od svih mreža. Mrežu života", Telekom Srbija dodatno ukazuje da svaka vrsta ima nezamenljivo mesto u mreži života – mreži bez koje je održiva budućnost planete i ljudi nezamisliva, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.