Vesti -

Ne gubite mušterije jer primate samo gotovinu

Suvlasnica lanca kioska Cordoba+ Ljubica Šišović prva je privrednica koja se prijavila za učešće u novom POS programu, kako bi u svoja tri objekta ponudila mogućnost kartičnog ili instant plaćanja.

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Kako kaže, to je morala da uradi jer je potrošači obavezno pitaju da li prima kartice i ne želi da izgubi kupce koji sve ređe nose gotovinu. Ljubica ističe da je prepoznala priliku da na taj način dodatno razvije biznis, a pre svega da poveća zadovoljstvo mušterija jer će sada brže moći da budu usluženi.

Foto: Promo
Foto: Promo

Manjak prihvatne infrastrukture jedan je od osnovnih razloga zašto, prema istraživanju NALED-a, tek nešto manje od polovine privrednika prihvata bezgotovinska plaćanja. Među onima koji su ih uveli, čak dve trećine je to učinilo u poslednjih pet godina kako bi izašli u susret novim navikama kupaca.

Da bi podržala širenje mreže POS terminala i internet sajtova na kojima se može kupovati, Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje – Bolji način, pokrenula je POS program. Prijavom za učešće, privrednici poput Ljubice, preduzetnici i vlasnici mikro i malih preduzeća mogu da dobiju besplatnu instalaciju i korišćenje uređaja za svoje radnje ili softvera za onlajn prodaju, uz trgovačku naknadu do najviše 0,99%, tokom godinu dana. Cilj je da u 2023. na ovaj način biće opremljeno 8.500 prodajnih mesta, a u naredne tri ukupno 25.000.

Foto: Promo
Foto: Promo

Za učešće u POS programu moguće je aplicirati na sajtu www.boljinacin.rs ili u devet banaka - AIK banka, Banca Intesa, Erste banka, Halkbanka, NLB Komercijalna banka, OTP banka, ProCredit banka, Raiffeisen banka i UniCredit banka. U sprovođenju Programa učestvuje i kompanija Payten.

POS program je pokrenut u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje, zajedničkog projekta Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanija Mastercard i Visa, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija.