Otkupne cene veće? Šljive i višnje slabo rodile ove godine

Blace -- Šljive i višnje rodile su upola manje nego prošle godine u Topličkom kraju.

Izvor: RTS
Podeli
FOTO: Depositphotos, LCalek 2244748
FOTO: Depositphotos, LCalek 2244748

Razlog za to su loše vremenske prilike.

Poljoprivrednici se žale na drastično manji rod, ali niko od njih ne želi da govori da li će zbog toga otkupne cene biti veće.

Oni kažu da će šljiva biti samo za džem, prenosi RTS.

"Vremenski uslovi su toliko loši bili, evo i sada samo što nam sneg ne pada. Šljiva se mnogo proredila", kaže Jugoslav Azdejković, voćar iz Đurevca kod Blaca.

Bojan Nikolić ističe da je u ovoj godini u Blacu šljiva drastično manje rodila, odnosno ponela roda u odnosu na prošlu godinu.

Nešto je bolja situacija u zasadima višanja u prokupačkom kraju, ali ni približna prošlogodišnjoj kada ih je bilo toliko da je značajan deo ostao i neobran.

Poljoprivredni stručnjaci slažu se da zbog sličnog stanja i u drugim voćarskim regionima Srbije šljive neće biti dovoljno da podmiri potrebe tržišta, dok bi procenjeni rod višanja bio sasvim u skladu sa trenutnim kapacitetima za smeštaj i preradu.

"Praktično smo na nivou prošlogodišnjih kapaciteta. Rod oko sto hiljada tona višnje biće adekvatno prerađen, preko sto hiljada tona biće problema", kaže Dragan Paunović iz Privredne komore Srbije.

strana 1 od 7 idi na stranu