Vreme prija okopavinama: Idealno za oplodnju kukuruza

Jagodina -- Vreme posle kiša prija svim okopavinama - kukuruzu, suncokretu, soji - zasejanim u Pomoravskom okrugu na više od 50.000 hektara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/LARRY W. SMITH
Foto: Epa/LARRY W. SMITH

Kako je rekao stručni savetodavac za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe u Jagodini Miodrag Simić, kod kukuruza, tradicionalno najzastupljenije žitarice u ovom delu Srbije, zasejanog na oko 45.000 hektara, "oplodnja se završava u idealnim uslovima".

Suncokret je ove godine zasejana na oko 4.000 hektara, nešto više nego lane, jer su manje povrsine bile pod pšenicom, i posle ovih kiša je krenuo u intenzivan rast i formiranje glavica, objasnio je Simić.

"Kada je reč o suncokretu, on nije tradicionalno najzastupljenija kultura u Pomoravlju, Resavi i Levču, kao kukuruz ili pšenica, ali mu se poljoprivrednici poslednjih godina vraćaju. Kroz naše oglede sa industrijskim uljanim kulturama, suncokretom i sojom, pokazalo se da im pogoduje ovo područje", rekao je Simić.

"Savetujemo ljudima da seju više suncokreta i ima pomaka, a ove godine se očekuje i da ima malo bolju cenu", dodao je on.

Isto je i sa sojom koja je u veoma dobrom stanju a zasejana je na oko 1.000 hektara, dodao je ovaj iskusni poljoprivredni stručnjak.

strana 1 od 2 idi na stranu