Za dve godine privukli 2,4 miliona evra iz EU: Raj za turiste u kom nema nezaposlenih

Zagreb -- Od 428 opština u Hrvatskoj, šampion u povlačenju evropskog novca iz Fonda za ruralni razvoj je Promina.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
Foto: Depositphotos/xbrchx
Foto: Depositphotos/xbrchx

Ima hiljadu stanovnika i samo četiri zaposlena u Opštini. Uspeli su u poslednje dve godine u prominski kraj da privuku gotovo 18 miliona kuna (2,4 miliona evra).

Kažu da su spremni dočekali konkurse, pa im sada celo mesto izgleda kao gradilište, piše portal Dnevnik.hr.

Nekadašnja škola u Promini pretvara se u Kulturni dom, ali obnove zgrade ne bi bilo bez evropskog novca. Zahvaljujući Evropi s gotovo sedam miliona kuna gradiće se i vrtić, pa ni najmlađi više neće biti podstanari u osnovnoj školi.

Svaki novi projekat pozdravljaju i meštani. Iako, kaže Marinko Dizdar iz Oklaja, nedostaje malo više posla.

Ali načelnik opštine Promina Tihomir Budanko kaže da ni s tim nemaju problema jer u opštini, kaže, nezaposlenih nema. Tvrdi da ih neće biti ni ubuduće jer je u pripremi 20-ak projekata.

Kad se reše vlasnički odnosi, trebao bi da nikne preduzetnički inkubator. ''To bi trebalo da privuče i povratak naših ljudi, ali sigurno i onih koji su dobrodošli, a nisu iz naših krajeva'', kaže Budanko.

Zbog trome birokratije i nerešenih vlasničkih odnosa, priznaje načelnik, pojedini projekti u fioci stoje godinama. Ali zato turizam ne stagnira. Mahom se obnavljaju starine. Po mir i tišinu u Oklaj se dolazi 180 dana godišnje. Raspameti ih i blizina Nacionalnog parka Krka, što im je, tvrde u Opštini, dodatni vetar u leđa i razlog da još dublje "zagrabe" u evropsku blagajnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu