Neradna nedelja: Prodavnice zatvorene, trgovci odmaraju

Podgorica -- Neobična slika na ulicama crnogorskih gradova danas je viđena nakon više decenija.

Izvor: CDM
Podeli
Foto: Depositphotos, tongdang
Foto: Depositphotos, tongdang

Naime, na osnovu izmena Zakona o unutrašnjoj trgovini danas su zatvorene prodavnice, a trgovci konačno odmaraju nedeljom.

Kako bi se građanima omogućilo ostvarivanje javnog interesa i prava na informisanje, Zakonom je propisano da se nedeljom i državnim i drugim praznicima kupovina na malo može obavljati u specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju štampe. Ipak, jutros u njima nema štampe iz Srbije, a trgovci su za CdM pojasnili da je nisu naručili jer nisu znali da li će raditi trafike nedeljom.

Takođe, Zakonom je predviđeno da se nedeljom i praznicima kupovina može obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cveća, suvenira, sredstava za zaštitu biljaka ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za kupovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Može se pazariti i na pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smeštenim unutar zatvorenih područja autobuskih i železničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vreme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vreme javnog prikazivanja kinematografskih dela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Predstavnici tržnih centara obraćali su se Ministarstvu ekonomije više puta, kako bi im bio omogućen rad nedeljom, no njihovi zahtevi su odbijeni. Ministarstvo ih je informisalo da se u njihovim objektima trgovina na malo i trgovina na veliko, kao i kod poslodavaca koji ne posluju u okviru tržnih centara, ne može obavljati nedeljom, a istaknuto je i da se zabrana ne odnosi na ostale uslužne delatnosti.

Podsećamo, zakonom se predviđa da će poslodavci koji prekrše odredbu i otvore radnje nedeljom biti novčano sankcionisani od 1.000 do 10.000 evra, a predviđeno je i zatvaranje objekta.

strana 1 od 70 idi na stranu