Rat protiv metalnih kutija: Uklonjen prvi bankomat iz starog gradskog jezgra

Rovinj -- Sa fasade zgrade Doma kulture u Rovinju, odnosno prizemlja koje koristi jedan trgovinski lanac, uklonjen je bankomat.

Izvor: www.glasistre.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, prykhodov
Foto: Depositphotos, prykhodov

Podvig je tim veći što se bankomat nalazio ugrađen u prozor iz kojeg pogled direktno puca na spomenik kulture - Balbijev luk, inače, najprometniji ulaz/izlaz iz rovinjskog starogradskog jezgra.

Skidanje bankomata rezultat je Odluke o komunalnom redu grada Rovinja i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, a koje se tiču opštih kriterijuma za ugradnju bankomata u zaštićenim istorijskim jezgrima, piše Glas Istre.

Inače, unutar kulturno-istorijskog jezgra Rovinja evidentirano je 50 bankomata. Za 39 su predati zahtevi za odobrenjem lokacije, odnosno dozvolom za postavljanje.

Problem prekobrojnih metalnih kutija eskalirao je ove sezone ne samo zbog njihove brojnosti, već i lokacija na kojima su bili postavljeni - od prozora i vrata, preko fasada i izloga. U većini slučajeva, za potrebe njihovog "umetanja" se bušilo, rušilo i širilo, jednom rečju uništavala javna površina.

Paralelno s javnom, iskorišćavala se i prekrajala privatna imovina, objekti i kuće u privatnom vlasništvu, na kojima se i dodatno zarađivalo. Naime, zavisno od dogovora između najmodavca i vlasnika bankomata, mesečna "stanarina" za bankomat iznosila je od dve do deset hiljada kuna.

Grad Rovinj je među prvima na obali krenuo u obračun sa svima onima koji nemaju dozvolu, odnosno pismeno odobrenje gradskog upravnog odeljenja za komunalnu privredu i saglasnost konzervatora za njegovo postavljanje.

strana 1 od 70 idi na stranu