Potrošači nezadovoljni: Samo jedna zemlja u EU ima veću stopu PDV-a od Hrvatske

Zagreb -- Hrvatska ima jednu od najviših stopa PDV-a u EU koja iznosi 25 odsto.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, lofilolo
Foto: Depositphotos, lofilolo

U poređenju sa zemljama EU, Hrvatska znatno odskače po prihodima od PDV-a koji su u 2017. godini iznosili su čak 13,2 odsto BDP-a, što je znatno više od proseka EU koji iznosi sedam oDsto BDP-a.

Prihodi od PDV-a snažno rastu pa su tako prošle godine premašili 51 milijardu kuna (8,6 milijardi evra), a 2017. bili su veći od 47 milijardi kuna (6,3 milijardi evra), piše Index.

PDV je u Hrvatskoj uveden krajem 90-ih i tada je iznosio 22 odsto, da bi s vremenom bio povećan na 23 pa na sadašnjih 25 odsto, a hrvatska vlada obećala je da će smanjiti opštu stopu PDV-a sa 25 na 24 odsto,

Među zemljama EU višu stopu PDV-a od Hrvatske ima jedino Mađarska u kojoj PDV iznosi 27 odsto. Ipak, prihodi prikupljeni od tog poreza u Mađarskoj manji su nego u Hrvatskoj i iznose 9,5 odsto BDP-a. Prihodi od PDV-a u Irskoj su tek 4,5 odsto BDP-a, u Španiji 6,5 procenata, dok je na primer u Velikoj Britaniji 6,8 odsto.

Videćemo da li će vlada na kraju odustati od smanjenja PDV-a pod izgovorom da im je novac potreban za povećanje plata u javnom sektoru, no brojke pokazuju da prostora za smanjenje itekako ima, piše Indeks.

strana 1 od 70 idi na stranu