Izmena pravilnika: Predlažu dvostruku platu za rad nedeljom i praznicima

Zagreb -- Branko Hrg, zamenik predsednika Hrvatske demohrišćanske stranke, ponovo se danas založio za zabranu rada nedeljom.

Izvor: vecernji.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, ginasanders
Foto: Depositphotos, ginasanders

Hrg je podstaknut najavom jednog lanca prodavnice da od 1. januara sledeće godine uvodi neradnu nedelju u prodavnice i ugostiteljske objekte.

Ministarstvu ekonomije predlaže da izmeni ili Zakon o trgovini ili Pravilnik o radnom vremenu prodavnica i drugih oblika trgovine tako da prodavnice rade radnim danom od ponedeljka do petka od šest ujutru do osam sati uveče, subotom od 6 do osam sati uveče, a nedeljom ne rade, uz mogućnost da se po izboru samog poslodavca odredi najviše pet nedelja godišnje kojima bi moglo da se radi, prenosi Večernji list.

Ministarstvu rada i penzionog sistema predlaže izmene Zakona o radu, tačnije članka 94. u kojem bi stajalo kako radnik ima pravo na povećanu platu za otežane uslove rada, prekovremeni i noćni rad, dok za rad nedeljom, praznicima ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu platu u iznosu od 100 odsto.

"Verujem da će se za primerom trgovačkog lanca koji više neće raditi nedeljom povesti i drugi, uz mere koje je do sada preduzela Vlada, to bi bio dodatak boljem odnosu prema radnicima i njihovom ostanku u Hrvatskoj. U Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj nedeljom se ne mogu naći otvorene prodavnice, ali trgovački lanci koji tamo ne rade, ovde su otvoreni. Lokalna samouprava, koja može da donese odluku o neradnoj nedelji u prodavnicama, od toga beži, pa smatram da se bez izmene zakona i pravilnika to pitanje neće moći rešiti na nivou države", rekao je Hrg i pozvao resorna ministarstva da prihvate njegove predloge.

Kako kaže, ne vidi problem u činjenici da je Hrvatska turistička zemlja.

"Švajcarska i Austrija su turističke zemlje, pa kod njih to funcioniše", rekao je Hrg, koji od predsedničkih kandidata očekuje da pitanje neradne nedelje stave u svoje programe, od čega će zavisiti i eventualna podrška njegove stranke.

strana 1 od 70 idi na stranu