Poslali kući 1,7 milijardi evra: Gotovo duplo više doznaka nego pre dve godine

Zagreb -- Hrvatski iseljenici su poslali prošle godine svojim porodicama, rodbini i prijateljima u zemlji 1,74 milijardi evra, pokazali su podaci Evrostata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, circotasu
Foto: Depositphotos, circotasu

Reč je, kako se navodi, o velikom rastu doznaka iz inostranstva u odnosu na 2017. godinu kada su transferi novca iz dijaspore u Hrvatsku iznosili nešto više od milijardu evra, piše portal Novac.

Velik skok beleže kako uplate hrvatskih građana koji žive u drugim članicama EU, a koje su porasle sa 566 miliona evra u 2017. godini na 921 milion lani, tako i hrvatskih građana u trećim zemljama, čije su doznake povećane sa 505 miliona evra 2017. godine na 822 miliona prošle godine.

Hrvatska se po visini doznaka svog iseljeništva svrstala blizu vrha lestvice EU, piše portal dodajući da su veće uplate dijaspore imali Portugalija, Rumunija, Poljska, Velika Britanija i Italija.

Istovremeno, prema podacima Evrostata, raste i odliv novca iz Hrvatske. Naime, prošle godine su lične uplate iz Hrvatske iznosile 417 miliona evra u odnosu na 232 miliona evra godinu ranije.

Reč je, kako objašnjava Željko Lovrinčević iz zagrebačkog Ekonomskog instituta, uglavnom o odlivu novca radne snage koju Hrvatska uvozi iz drugih zemalja, prvenstveno iz država Zapadnog Balkana. Kada se podvuče crta, evropska statistika pokazuje da je neto iznos doznaka u Hrvatskoj lani iznosio nešto više od 1,3 milijarde evra, zaključuje se u tekstu.

strana 1 od 70 idi na stranu